2015. március 20., péntek

A Könyves és a napfogyatkozásMa (2015. március 20-án) a tavaszi napéjegyenlőség napján Magyarországon részleges napfogyatkozás volt megfigyelhető. Európából az Atlanti-óceán északi részén teljes napfogyatkozást lehetett látni.
A Könyves Kálmán Gimnáziumban 1956 óta működik a Kulin György által megálmodott, ma az ő nevét viselő csillagvizsgáló. Az itt található műszerekkel a gimnázium diákjai már eddig is több, amatőr viszonylatban kiemelkedő felvételt készítettek az égbolt csodáiról. A mai napfogyatkozást az említett csillagvizsgálóból csodálhatta meg az iskola több mint 600 diákja.
Hegyi Dávid fotója
9:39 és 11:58 között valamennyi diákunk lehetőséget kapott, hogy speciális szemüvegen, valamint a gimnázium különböző távcsövein keresztül figyelhesse meg a nem mindennapi látványt. Az eszközparkból 3 távcső állt az érdeklődők rendelékezésére: egy 150 / 1600-as refraktor, egy 80 / 480-as MEADE ED APO és egy TZK orosz katonai binokulár. A látványon kívül ezeknek az eszközöknek a használata is érdekesnek bizonyult.
 Ahogy az előző alkalomkor, 2006. március 29-én, úgy a mostaninál is ott voltak a Könyves csillagászai, hogy megmutathassák a többieknek ezt a csodás jelenséget. Izgatottan várjuk a következő, Magyarországról is teljesnek látható napfogyatkozást, ami 2081. szeptember 3-án várható. A Könyves ott lesz. Szeretettel várunk akkor is minden érdeklődőt!
 (Udvardi Imre-Monoki Ádám-Pusztai Ágnes)

A csillagászok fotói közül további szenzációs felvételeket láthatsz az alábbi linken. Van itt néhány kép az érdeklődő Könyves-diákokról is. Reméljük, ezek a felvételek kicsit vissza tudják adni azt a hangulatot, ami a csillagvizsgálóban volt ma délelőtt. Fantasztikus volt. Szóval ha érdekel, katt ide!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése