2021. november 19., péntek

Könyves Kálmán "leghelyesebb" írnokai

A Könyvesben idén immár kilencedik alkalommal rendeztük meg házi helyesírási- és nyelvhelyességi versenyünket. Bár a rekordszámot nem értük el, így is 83 bátor diákunk vállalkozott a megmérettetésre.
Az izgalmas verseny végén az első négy helyezettet díjazta a zsűri, elsősorban a feladatlap nehézségére való tekintettel. Íme az eredmény:

IV. helyezett:
Vályi-Nagy Virág (11. D)
(Felkészítő tanára Winkler Ágnes.)
Gáspár Brigitta tanárnő (30. C)
(Felkészítő tanára P. Szabó Melinda.)

III. helyezett:
Bacsa Noémi (9. B)
(Felkészítő tanára Winkler Ágnes.)
Szilágyi Anita (9. A)
(Felkészítő tanára Balog Otília.)

II. helyezett:
Bodó Gitta (9. D)
(Felkészítő tanára Berecz Andrea.)

I. helyezett, a verseny győztese:

Bolla Dorina (10. B)
(Felkészítő tanára Winkler Ágnes.)

Bolla Dorina, a verseny győztese

Ha szerinted ez semmi, akkor nézd meg a feladatokat, és légy őszinte magaddal: ment volna? Ha a válasz igen, és idén mégsem próbálkoztál, ne csüggedj, jövőre is várunk szeretettel november elején.

Az első feladat az alábbi 5 mondat helyes leírása volt (tollbamondás):

1. A 2020-21-es szezonban nem utazunk se az alsó-, se a felső-ausztriai sípályákhoz, és nem megyünk a Seychelle-szigetekre jachtozni.
2. A Hilton szállodai köszönőember azt se mondta: alászolgája.
3. A Magyar Elektronikus Könyvtár adatbázisa nem fér el egy vincseszteren, és hiába van USB-port, egy pendrive-on sem viheted el.
4. A vízszintes tengelyen a Mátrai Erőmű Zrt. dolgozóinak helyesírási képességét hasonlítjuk össze az Egészségmérési és –értékelési Intézet munkatársaiéval.
5. Mondd el nekem a Zsipp-zsupp, kenderzsuppot! 

A második feladat az alábbi helyesírási totó volt:


És ha valaki mindezt sikeresen túlélte, már csak egy szókincs-próbáló feladat volt hátra:



Sok szeretettel gratulálunk minden bátor vállalkozónak és a helyezetteknek!
Mindenkit várunk jövőre is sok szeretettel!

1 megjegyzés:

  1. A magyar nyelv napja a Könyvesben: helyesírás verseny. Minden évfolyam számára ugyanaz a kihívás. Hiszen az anyanyelv mindnyájunké, kortól (évfolyamtól), nemtől függetlenül. Identitásunk alapja. „Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem.” (Bessenyei György) Mi lenne, ha jobban vigyáznánk rá? Mi lenne, ha nem engednénk, hogy elborítsa az argó, a szleng. A sekélyesség. Ha gondosan megválogatnánk szavainkat, összeszedett mondatokban fejeznénk ki gondolatainkat. Mert a stílus, maga az ember. „Szólj, s ki vagy, elmondom. –Ne tovább! ismerlek egészen.” (Kazinczy Ferenc) A Könyves diákjai ezen a versenyen kifejezhették a magyar nyelv ügyének fontosságát. Jó volt.

    VálaszTörlés