2021. november 26., péntek

A Kazinczy-verseny - ezúttal először a nagyokkal

A Könyvesben idén vége újra megrendezhettük a Kazinczy-verseny iskolai fordulóiból az elsőt, ezúttal a 9.-12. évfolyammal kezdve. A gólyabál lázában égő hetedikesek és a tavaly a gólyabált kényszerűségből lemondani kénytelen nyolcadikosok egy későbbi időpontban versenyeznek majd egymással.

Korábbi szokásunkkal szemben, most jóval korábban rendeztük meg az első fordulót, s a zsúfolt őszi program miatt nem volt meglepő. hogy a szokottnál kevesebb, ám ugyanolyan lelkes versenyző várta ma a Díszterem előtt a lehetőséget, hogy megmutathassa, mennyire szépen és értően tudja tolmácsolni a szövegeket.

Az első fordulóban maguk választotta idézeteket olvastak, majd következett a második forduló. A kötelező szöveg kiosztása előtt Berecz Andrea tanárnő röviden meg is indokolta, miért éppen arra az idézetre esett a választásunk, amire. Áttételesen szerettünk volna megemlékezni a nemrégiben elhunyt Venczel Vera színművésznőről, aki az anyanyelv példamutató műveléséért 1987-ben elnyerte a Kazinczy-díjat. A kötelező szöveg ezért (felidézve a művésznő felejthetetlen alakítását Ágika szerepében) Örkény István Tóték című kisregényéből származott.

A szabadon választott és a kötelező szövegek tolmácsolása után a háromtagú zsűri rövid tanácskozás után az alábbi eredményt hirdette ki:

A verseny valamennyi résztvevője oklevelet kapott a részvételért.

A III. helyen 
Túri Jázmin 9. D osztályos tanuló végzett. 
(Felkészítő tanára Berecz Andrea tanűrnő.)

A II, helyet 
Pintér Beáta, 10. A osztályos diákunk szerezte meg. 
(Felkészítő tanára Balla Réka tanárnő.)

I. helyezett lett, 
és ezért a Könyvest a budapesti fordulón is 
képviselni fogja 
Baranyi András, 11. A osztályos tanuló. 
(Felkészítő tanára dr. Balog Otília tanárnő).

Pintér Beáta, Baranyi András és Túri Jázmin a díjátadás után

Szeretettel gratulálunk a helyezetteknek és minden résztvevőnek!

Várjuk őket és újabb kihívóikat is jövőre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése