2021. november 25., csütörtök

Az ökoiskola flórája

Hazánk kedvező éghajlati adottságai, a Főkert Zrt. támogató hozzáállása és a Könyves diákjainak lelkesedése következtében megkezdődhettek az idei tanév kertészkedési műveletei.

Október 13-án hetediktől tizedik évfolyamig minden osztályból legalább egy 3-4 fős csoport képviseltette magát az első össznépi, irigylésre méltó hangulatban eltelt kertészkedésen.
Amíg egyesek az ásó használatát sajátították el, addig mások kapáltak, kavicsot szedtek, óriási bokrokat távolítottak el vagy éppen Cseri Bogáta tanárnő tanácsait követve metszették a cserjéket.

A statisztikák szerint a legnépszerűbb eszköz ezen a napon a gereblye volt.


Voltak kezdők, voltak profik, voltak, akik a végére elfáradtak, de mindenki megmutatta, hogy egy kis összefogással mekkora eredményt lehet elérni.


Hankó Klára tanárnő vezetésével a későbbi hetekben is tovább folyt az udvar növényvilágának felpezsdítése. Immár a 11. és 12. osztályból is érkeztek munkára kész fiúk és lányok, akik tanítás után is végeztek tereprendezést az eddig ki nem használt zöld területeken. Tanítványaink a sok-sok tennivalóba egyáltalán nem fásultak bele, ám ugyanez már nem mondható el az iskola udvaráról: vöröstölgyek, mogyorófák, illetve kőrisek találták meg végső lakhelyüket.


Szinte minden hétre jutottak lelkes önkéntesek, akik egyre ügyesebben, egyre nagyobb szakértelemmel fogták meg a kerti szerszámok végét. Kikerültek a Főkerttől kapott kecskerágók és árvalányhajak, de Pej Zsuzsa és Hankó Klára tanárnő is bőszen dugdosta a föld alá a tulipán- és nárciszhagymákat.

A Könyves szabadtéri zöld felületeinek megújítása tehát kezdetét vette. A kezdeményezésben részt vállaló diákok azért is jelentkeztek önként a feladatra, hogy az iskola udvarát és környezetét szebbnek láthassák. A virághagymák már tavasszal meg fogják hálálni a törődést, a fák kibontakozására pedig még egy kicsit várni kell, de majd pár osztálytalálkozóval odébb a mostani kis kertészeink is büszkén emlékezhetnek meg róla, hogy „Ezeket a hatalmas tölgyeket még én ültettem ide az osztálytársaimmal!”.

Baráth Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése