2024. október 16., szerda

Margófakt 2024

 

   Szirányi Hanna 11. D osztályos tanuló beszámolója a 2024-es Margófaktról

    A Könyves 11. osztályos magyar faktosainak idén október 11-én Balog Otilia tanárnő kíséretében lehetőségük nyílt ellátogatni egy rendhagyó irodalomórára a Margó Fesztivál irodalmi rendezvény keretében (https://www.margofeszt.hu/hu). Az előadás a Millenárison került megrendezésre, ahova iskolánktól péntek napközben tömegközlekedéssel jutottunk el viszonylag gyorsan. Maga a rendezvény egy többnapos annuális eseménysorozat része, amelyre tapasztalataink alapján mindenképpen visszatérnénk jövőre is.




Az óra, amelyet mi meghallgattunk Simon Márton kortárs költő előadása volt Lana Bastašić Bosznia-hercegovinai írónő Tejfogak című novelláskötetéről. Ez a mű nehéz gyermekkorról és gyermekkori traumákról szól, ezzel a témával kapcsolatban zajlott le interaktívan, a közönség bevonásával a 45 perces ‘fakt’ aminek keretében megismerkedtünk néhány EU-s gyermekekre vonatkozó jogszabállyal is. Nagyon érdekes program volt és szuper, hogy ilyen típusú eseményre is lehetőségünk nyílik az irodalomtanulás keretében.



Bővebben a Margófaktról:
https://www.margofeszt.hu/hu/cikkek/margofakt-2

Részlet  a kötetből: 
https://konyvesmagazin.hu/beleolvaso/lana_bastasic_tejfogak_margo_konyvek_reszlet.html


A kötet fülszövege:

Lana Bastašić történetei a gyerekkorról szólnak, de nem a felnőttektől megszokott nosztalgiával. A többnyire minimalista, gyakran csak egy-egy hétköznapi jelenetet felvillantó novellákban a bosnyák írónő mesteri módon bújik a gyerekek és kiskamaszok bőrébe, hogy a nézőpontjukból ábrázolja az őket körülvevő szeretet nélküli, lelki és fizikai agresszióval teli, mérgező családi kapcsolatokkal és traumákkal átszőtt világot. Bastašić lázadó gyerekei olykor maguk is szörnyetegekké válnak, e megrázóan őszinte könyv mégis nyújt valamiféle reményt, hogy el lehet távolodni a szülők hibáitól és fel lehet építeni saját identitásunkat. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése