2021. október 22., péntek

Az 1956-os forradalomra emlékeztünk

Az 1956-os eseményekre és hősökre emlékeztünk ma a Könyves sokat látott falai között, abban az épületben (és közvetlen környékén), mely fontos helyszíne volt a forradalmi napoknak.
A 2021-es rendhagyó ünnepséget interaktív formában Baráth Csaba tanár úr vezetésével és szervezésében a 11. B osztály vezette, s ebben nagyon segítségükre voltak 
a 12. C és D osztály DÖK-ösei.

A szervezők közül páran...

Pontban 12 órakor a Himnusz elhangzás után egy rövid rádiós összefoglalását hallhattuk a legfontosabb eseményeknek, majd indult a vetélkedővel kombinált séta az épületben és a környéken.
A hat állomáson megismerhették a diákok azokat a személyeket, akik kiváltói voltak az '56-os eseményeknek, illetve legfőbb szereplői, majd később legismertebb áldozatai a megtorlásnak. Ezekhez az ismeretekhez egy ügyesen szervezett memóriajátékkal juthattak a résztvevők.

Egy másik állomáson az 1956-os melbourne-i olimpia eseményeit elevenítették fel egy szárazföldön is lejátszható "vízilabda"-mérkőzés, illetve egy kvíz segítségével.

Kvíz és meccs

Az egyik legnehezebb feladat volt, amikor egy 1956-ról szóló verset kellett kiegészíteni a megadott lehetőségek közül kiválasztva a leginkább odaillő rímszót. Remekül voltak összeválogatva a lehetőségek, nagyon kellett figyelni a helyes megoldás kitalálásához.

A következő helyszínen járókelőket kellett faggatni arról, mit tudnak október 23-áról, és forradalmi jelszavakat kellett kiabálni, átélve ezzel egy kicsit, mit jelenthetett aznap a pesti utcákon vonulni.

A 7. C-seken nem múlt a siker, az biztos!

Ugyanitt komoly próbatétel volt a Times magazin 1956-os, pesti srácot ábrázoló címlapjának újraalkotása. Szerencsére a Könyves-diákokban mindig meg lehet bízni. Nincs a szótárukban az a szó, hogy lehetetlen.


Az iskola impozáns épületében Sztálinról tudhattak meg fontos és / vagy érdekes tényeket a gyerekek, és ha jól válaszoltak a kérdésekre, képletesen lerombolhatták ők is a diktátor szobrát a tornateremben.

A 2. emeltre felmenve egy tank makettje várta az odaérkezőket, hogy jelképesen legyőzve azt, győzelemre vigyék a forradalmat.

A képen éppen a 12. C küzd az "ellenséggel"

Nagyon jó volt látni az iskolában, az udvaron és az utcán fel-alá vonuló osztályokat, hallgatni, ahogy az éppen elhagyott "állomásról" beszélgetnek. Kiválóak voltak az arányok: volt, ahol mozogni kellett, volt, ahol a fantáziára volt szükség, volt ahol a gyorsaság döntött. Vetélkedtek egymással a diákok, de egy percig sem merült feledésbe, miről is van szó tulajdonképpen. Rengeteg ismeret, információ hangzott el ma, volt a napban játékosság is, de legfőképpen volt benne méltóság. 

Nagyon sok szeretettel gratulálunk a szervezőknek, 
és köszönjük (munkájukon túl) ezt a mai napot nekik!

Hogy a végére legyen valami izgalmas: a szervezőktől megtudtuk a vetélkedő végeredményét, ezt most ismertetjük. (A díjakat az őszi szünet után fogják megkapni az osztályok.)

I. helyezett a 12. A osztály
II. helyezett a 10. B osztály
III. helyezett a 11. C osztály
A legjobb gólya-osztály pedig a 7. C lett.

Gratulálunk nekik is!

A nap eseményiről további fotók találhatók itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése