2014. szeptember 3., szerda

Filmajánló - A Könyvtolvaj

Mert moziba járni is jó
Egy apró kis tény: meg fogsz halni. Akármit teszel: örökké senki sem élhet. Azt tanácsolom: ha eljön az idő, ne ess pánikba. Úgysem segít.” Ezekkel a baljóslatú mondatokkal kezdődik a film, hogy aztán elvezessen minket a harmincas évek végén háborúra készülő hitleri Németországba, amely a díszletét adja egy kislány történetének. Liesel idegen környezetbe, nevelőszülőkhöz kerül (hogy megmeneküljön), méghozzá igen furcsa házaspárhoz. Új „anyukája” leginkább „kis mocsadéknak” szólítja, kemény kézzel bánik vele – amúgy mindenkivel, még férjével is, aki viszont az első pillanattól szívébe zárja a kislányt. Liesel analfabéta, mostohaapja (akinek legkedvesebb időtöltése a tangóharmonikázás) segítségével tanul meg olvasni - sajátos módon egy sírásó kézikönyvből.

A betűk ismerete, az olvasás tudása tágra nyitja a világ megismerésének kapuit, messzire, csodás világokba kalandozhat Liesel. Közben pedig a külvilág egyre rémesebb, egyre keményebb, egyre félelmetesebb. Pedig Liesel új szülei se nem kommunisták, se nem zsidók. Egyszerű német kisemberek. Engedelmesek, kiteszik a zászlót, ha kell, bevonulnak, csendben vannak, élik a maguk életét, éheznek, fáznak, és döntéseket hoznak: ki ki a magáét, megpróbálnak létezni, láthatatlanul, túlélni. Aztán a kristályéjszaka után mégis megváltozik az életük: egy zsidó fiút mentenek meg, bújtatják a pincében. Ettől kezdve Liesel már két baráttal is bír: Rudyval, aki az első nap óta őszinte barátsággal (talán szerelemmel) szereti és védi őt, és Maxszal. 

Az idő halad, már
bombák hullanak az égből és Max sem maradhat örökké a lépcső alatt. De közös olvasásaikon és beszélgetéseken keresztül megajándékozta Lieselt a „látás” képességével.
És azzal a tudással, hogy a szabadság bennünk lakik, nem vehető el tőlünk, mint ahogy miénk mindaz, amit a szívünkbe és az elménkbe zárunk. A könyveken – mert olvasni jó!-, a barátságokon és szerelmeken keresztül.



(A Könyvtolvaj nemcsak komoly és jó film, de a fiatalok számára sok-sok vizuális információval szolgál a második világháború koráról. Hogyan éltek, laktak, öltözködtek, mit ettek, mivel játszottak, és milyen szoros háló tartotta össze az embereket. 
Nagyon szépen van filmezve és gyönyörű a zenéje is.)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése