2024. február 23., péntek

Szívlapát

"A gyerekkor tavaiban elburjánzott a békalencse" (Bende Tamás: Merülünk)

      Hogy kerül a békalencse a Vígszínházba? A választ valahol a Művészbejáró és a Házi Színpad környékén kell keresni.
    Ha megmászol kb. 4 emeletet és helyet foglalsz a kávéházra emlékeztető térben, máris közelebb kerültél a megoldáshoz. Na de hova ülsz le? Minden asztal közepére ki van helyezve egy idézet, ezek közül választhatsz. (A mienk legutóbb a fenti békalencsés sor volt.)

   

    Amint elhelyezkedett mindenki, egyből ötletelés veszi kezdetét. Számodra mi a vers? Gondolkodtál már ezen? Ha nem, akkor ez az előadás remek alkalmat kínál rá. A végére akkor is lesz válaszod, ha az elején esetleg bizonytalan voltál benne. (Ne félj, nem a tankönyvi tudásodra lesz szükség.)
    Nem véletlenül kapta az előadás a részvételi versszínház nevet, hiszen a közönség mindkét oldalról megtapasztalhatja a költészet világát, az alfáját és omegáját: nemcsak a versek szólnak hozzánk a színészek tolmácsolásában, hanem mi is részt vehetünk az alkotásban. Közben a lényeg is kiderül: nem az a kérdés, mire gondolt a költő, hanem az, hogy te mire gondolsz.
    A különböző feladatok során a színészek szinte eggyé válnak a közönséggel, hiszen nem válik el élesen egymástól színpad és nézőtér, a színészek sokat mozognak a "kávéház" asztalai között, beszélgetnek vagy éppen verset mondanak.
    A versek interpretálásáról Igó Éva és Zoltán Áron, a zenéről Mester Dávid gondoskodik a közel másfél óra alatt.


    Az előadás címe egy antológiáé is, amelyben 85 kortárs költő 150 alkotása található. Az előadás anyagát ebből válogatták a színészek.
    A modern költészetet tulajdonképpen testközelből tapasztalhatod meg, ami igazán sokrétű élményt biztosít. Semmiképpen se hagyd ki a lehetőséget! Mi biztos nem utoljára láttuk az előadást.


Barta Eszter, Harmati Janka, Máté Fruzsina, Urbán Zita (12. D) és Pusztai Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése