2021. október 6., szerda

Október 6-áról szólva

 Minden nép történetében vannak olyan események, melyekről nem lehet eleget beszélni, amelyekre emlékezni kötelesség. Kétségkívül ilyen nap számunkra október 6-a, az aradi tizenhárom tábornok és Batthyány Lajos miniszterelnök pesti kivégzésének évfordulója.

Az aradi 13 és Batthyány Lajos gróf kivégzése

"Az aradi vértanuk kultusza már a kivégzés napján elkezdődött, és áldozatuk jelképpé magasztosult. Jelképei ők a nemzeti szabadságért hozott áldozatnak, a nemzetiségi különbségekkel nem foglalkozó, soknemzetiségű ország hazafias összefogásának, hiszen Kiss Ernő és Lázár Vilmos örmény, Poeltenberg Ernő osztrák, Láhner György, Leinengen-Wessenburg Károly, Schweidel József és Aulich Lajos német, Knézich Károly horvát, Damjanich János szerb nemzetiségű volt. Csak négyen, Dessewffy Arisztid, Török Ignác, Nagysándor József (erdélyi), Vécsey Károly voltak magyarok. És jelképe az aradi 13 vértanú a szabadságharc és megtorlás névtelen több ezer áldozatának, akikre halál és börtönbüntetés, lefokozás, és a császári seregbe történő besorozás várt." (Forrás: itt.)



Ezen a napon, hagyományainkhoz híven, a Könyvesben is megemlékeztünk a nemzeti gyásznapról. Dr. Baranyi Beatrix tanárnő és a 10. C osztályosok idézték fel a hősi halált halt tábornokok valamint Batthyány Lajos alakját, emlékeztetve mindannyiunkat arra, hogy (Máraival szólva): 
"Ilyen nagy dolog a szabadság".
Köszönjük nekik!
A műsor hanganyaga meghallgatható itt: október 6.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése