2014. október 3., péntek

Programajánló a hétvégére

Október első hétvégéjén a felvonulással ünneplik meg világszerte Assisi Szent Ferenc - az állatok és a természet védőszentjének – napját. Az állatokkal, főleg madarakkal ábrázolt szent nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.
Assisi Szent Ferenc legendájának egyik legismertebb része a gubbiói farkas története. Ezt az első magyar nyelvű könyvben, a Jókai kódexben is megtalálhatjuk.A szöveghez kattints ide!

 "Hallgassatok, én drágalátosim: Ez farkas, ki itt előttetek áll, fogadá én nékem és fogadásábalól hitet ada, ti véletek békességet tenni, és sonha meg nem sért titeket valamiben, ha minden napon fogadtok néki adnia elég eledelt. És én az farkasért kezes lészek, hogy békességnek kötetét erősen megtartja.” (Jókai kódex)

http://italianhours.files.wordpress.com/2011/04/20061005-franc15s1.jpg
Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál Giotto freskóján
Mint ahogy nevében foglalja, az Állatok Világnapján az emberiséget körülvevő házi- és vadonélő állatok szeretete, védelme a rendezvények tárgya. Magyarországon az állatvédelem szakértői, az állatkertek, állatmenhelyek, vadasparkok vesznek részt az országos rendezvénysorozaton. A családi rendezvények célja, hogy  ne csak az Állatok világnapján, hanem egész évben éljünk harmóniában a minket körülvevő élőlényekkel és a természettel.
(A részletes programajánlót megnézheted itt.)

 A Budapesti Állat- és Növénykert (részben a világnaphoz kapcsolódva) október 1. és 5. között rendezi az Állatszeretet Fesztivált. A rendkívül színes kínálatban mindenki találhat kedvére valót: lehet kézműveskedni, meg lehet ismerkedni a nemzeti parkok világával, lehet madáretetőt festeni, és természetesen nem maradhat el az állatokkal való közvetlen találkozás sem a Tapizoo program keretein belül. Szombaton és vasárnap a Varázshegyben különleges kiállítás mutatja be az Antarktisz csodálatos világát.
(A program .pdf formátumban letölthető innen.)

Mindenkinek kellemes időtöltést kívánunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése