2021. április 14., szerda

"A szöveg a világ." (A magyar próza napján.)

    A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) kezdeményezésére április 14-én, Esterházy Péter születésnapján ünnepeljük a Magyar Próza Napját.
    A legegyszerűbb persze az lenne, ha idetennénk egy szép Esterházy Péter-idézetet (van bőven), és elmerengenénk írói világának sokszínűségén.
    De lehet ezt sokkal jobban is csinálni. Majd megcsinálja Esterházy Péter, maga… Illetve megcsinálta. 2003-ban, a Mindentudás Egyetemén tartotta meg előadását „A szavak csodálatos életéből” címmel. Ha megnézi valaki, érteni fogja: Lehet ennél többet mondani irodalomról, nyelvről, a világról, vagy Esterházy Péterről? Mondhat valaki igazabbat az irodalomról annál, minthogy megmutatja élőben, mi is az? Aligha…
    Miközben sokszor a könnyed is kicsordul, úgy nevetsz, a következő pillanatban mélyen elgondolkozol mindenről, ami a nyelv, az irodalom, a világ. És fürdesz ebben a csodálatos magyar nyelvben. És a csodálatos Esterházy Péterben. A megismételhetetlenben…
    Számtalan mondatát kiemelhetném ennek az előadásnak, ami ha nem is világmegváltó, de valahogy mégis „megváltó”, rádöbbentő, vagy csak a szíved mélyéig hatol. Nekem most éppen ez maradt meg a legerősebben:
„Érzékenységünk nem udvariasság, hanem erkölcs.”
    Neked melyik maradt meg?
    Nem egy, ugye?
    Na ugye!



Nézzétek meg, "forgassátok érett ésszel, józanon!"

A magyar próza napjának tiszteletére, hamarosan további izgalmas szövegeket olvashattok itt a blogon. 
Figyeljétek a híreket!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése