2022. május 17., kedd

Irodalmi kirándulás 3.0, avagy Mikszáth Kálmán és Madách Imre nyomában a Felvidéken

 


2022. május 7-én Mikszáth Kálmán és Madách Imre nyomába eredhettünk az idei Irodalmi Kirándulás keretein belül. Egy csodálatos napot tölthettünk együtt, sok új ismeretet szerezve.

Első állomásunk Balassagyarmat volt, ami a két író életében egy közös pont, mivel mindketten itt ismerték meg a feleségüket. Itt megtekinthettük Madách Imre szobrát és az ő és Mikszáth Kálmán emléktábláját. Sétálhattunk a Civitas Fortissima téren, Balassagyarmat legjelentősebb terén.

A következő hely, ahol megálltunk Mikszáth Kálmán szülőfaluja, Szklabonya – amit egyébként egy időben az ő tiszteletére Mikszáthfalvának hívtak – éspedig a család háza, ahol gyermek- és ifjúkorát élte. Itt megtekinthettük az interaktív kiállítással berendezett kis házacskát, Mikszáth gyerekszobáját, ahol az akkori játékokkal is találkozhattunk. Sok mindent megtudhattunk Mikszáth gyerekkoráról, többek között, hogy beteges gyerek volt és a falubeli nénik jártak hozzá mesélni. Megismerhettük Szepi bácsit is, akit a gyerekek nagyon szerettek, mivel saját gyermek híján nekik vett mindenféle játékot, falovacskákat. Azt is megtudhattuk milyen hatással volt rá a házzal szemben lévő temető. Felnőttkoráról is megtudtunk érdekességeket, a pályakezdésétől kezdve a lányszöktetésen át a tragikus eseményekig. Mindamellett, hogy sok új ismerettel bővült a tudásunk, korabeli játékokkal is játszhattunk, többek között a mindenki által ismert gólyalábbal. Végül pedig megkoszorúztuk a ház előtti Mikszáth szobrot.

Természetesen útközben sem unatkoztunk, hiszen a beszélgetések mellett minden egyes állomásra meg volt adva egy feladatlap, aminek a legjobb kitöltői jutalomban is részesültek.

Madách Imrét a Madách-kastélyban ismerhettük meg jobban. Láthattuk az egykori szobaberendezést, a hallt a billiárdasztallal. Azt is megtudhattuk, hogy Madách környezetét gyakran rendezetlenül hagyta, mivel, miután a kis céduláit szanaszét szórta az asztalon és még a földre is. A gyermekeiről is hallhattunk és a sajnos nem éppen boldog házasságáról, aminek válás is lett az eredménye. Mindemellett kicsit elmélyülhettünk Madách legjelentősebb művében, Az ember tragédiájában is, a művet feldolgozó kiállítás segítségével. Ezután sétáltunk a kastély szép zöld parkjában és megnéztük Madách szobrát, ahol egy verset is meghallgattunk és megkoszorúztuk a szobrot.

Utolsó állomásunk a Füleki vár volt, ahol a vár történetét ismerhettük meg, az akkori életmódot és ahol utolért minket az eső, így kicsit megáztunk, már aki kimerészkedett a vár védett részeiből. Körbejárhattuk a várat és nagyon szép kilátás nyílt a környékre az eső ellenére is. Emellett egy kiállítást is megnézhettünk egy légoltalmi óvóhelyen Fülek második világháborús vonatkozásairól.

Szerintem mindenki kellemesen elfáradt ezen a kiránduláson és szép emlékekkel ment haza. Nekem nagyon tetszett, nagyon hasznos volt és örültem, hogy mindkét írót az alkotói környezetében ismerhettem meg. Ha majd tőlük olvasok valamit, biztosan más szemmel fogom nézni a műveiket.

Ha legközelebb lesz Irodalmi kirándulás, én biztosan menni fogok és mindenkinek jó szívvel ajánlom.

Bolla Dorina Jada

10.b









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése