2017. január 15., vasárnap

Színházba járni jó

Színházba járni jó. 
(Igen, két egymást követő estén is jó!)A bajnok. Katona József Színház. Pintér Béla rendezése.
Igen, tudtam. Tudtam, hogy énekelni fognak egész este, mert Pintér Béla Puccini Köpeny című operája nyomán alkotott. (És beleépített „vendégzenéket” is. Ha van vendégszöveg – miért ne lehetne vendégzene is. Így tett még erőteljesebbé egy-egy pillanatot a haldokló Pillangó kisasszony nagyáriája vagy a Nessun Dorma fájdalma.) De azért elakadt a lélegzetem, amikor elkezdődött az előadás. Most akkor ezt? Így? Pedig szeretem az operát. De…ez…Hiszen csak az alapötlet jött Puccini operájából, A bajnok a mai Magyarországon játszódik. És valahol hátul a fejemben, folyamatosan futott egy keresőprogram: miért? Miért ezt a formát választotta Pintér Béla? 
Azt hiszem azért, mert az opera magasztos, emelkedett. A muzsika nem racionális. Az érzéseinket, az érzékeinket, ha tetszik, az ösztönvilágunkat szólítja meg. Ily módon az énekelt szöveg az egész előadás alatt ellenpontozta vagy nevetségessé tette az élet, a mindennapi valóság trivialitását. Nem engedte, hogy belefulladjunk a kisszerű és merev valóságba. Mert az élet nagyszerű és értékes. Ha az lehet.
De nem mindig lehet.A történet igen egyszerű: sokadszorra győztes polgármester. Épp ünnepel a csapat, a győztes csapat és a polgármestert mindenben, tényleg mindenben kiszolgáló munkatársak. Kiégett férfi: kokain, alkohol, sok-sok hűtlenség. Elfáradt házasság. 

No de azért  A nő dolga az, hogy szüljön és takarítson. És – ebben a helyzetben – reprezentáljon a férje mellett. A nő azonban mást szeret. Ne szeressen mást. Ne akarjon változtatni az életén. S ha mégis megtenné? Akkor zsarolható. Mert anya. És ez mindennél fontosabb. A szerelemnél is. 

Még a szabadságnál is.Az anyaság „mindent visz”. 

Nagyon különleges este tanúja lehettem. Lenyűgöző volt, ahogyan nagyon egyszerű dialógusok (tényleg azok voltak, tarkítva a beszélt nyelvben gyakran használt káromkodásokkal) az opera nyelvén szólaltak meg. Gyönyörű volt a színpadkép: egy ház nappalija és kertje, fölötte a csillagos ég. És mulatságos volt, ahogyan a por hatására „megvilágosodott” az égbolt, kitágult a végtelen. És félelmetes, ahogyan a polgármester eltűnt, majd előbukkant a ház belső liftjén. És vicces, amikor egy mackó barangolt a színpadon. Majd tragikus, amikor a polgármester is csúcsragadozóvá vált.

Igen, az operába ágyazott történet azt mondta el, hogy van szépség, van szerelem. És a többi? Nos, ahogy Stendhal mondta, ne a tükröt tartót vádoljuk, ha a tükör pocsolyát mutat…
Az előadás vége a csillagos éghez illeszkedően mesebeli dallal zárul: „mese volt minden ma este”, sőt: „hazudtunk, sokat hazudtunk, de hazugságból sosem elég”. 

Nagyszerű előadás volt. Felejthetetlen. Katartikus. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése