2020. március 4., szerda

A statisztika és a Könyves-diákok

A KSH honlapon az alábbi hír olvasható a STAT WARS VI. versenyről:

Érezték az Erőt: neveztek, játszottak és győztek!
A KSH hatodik alkalommal rendezett országos statisztikai versenyt középiskolás csapatok számára

Az idei „Mindennapi statisztikák” témájú Stat Wars verseny országos döntőjére 2020. február 20-án került sor a Központi Statisztikai Hivatalban (KSH). A hivatal középiskolások számára két korosztályban kiírt statisztikai vetélkedője immár hatodik alkalommal hívta versenyre a diákokat. Célja a fiatalok statisztikai ismereteinek fejlesztése és a statisztika mindennapi hasznosságának bemutatása volt. Az online fordulókat követő budapesti döntőn - többek közt - olyan játékos statisztikai feladatok megoldásában mérhették össze tudásukat a csapatok, mint az időmérleg fogságából való szabadulás, kördiagram készítése drazséból, a statisztikai activity, majd zárásként egy haiku megírása.

A Központi Statisztikai Hivatal immár hatodszor meghirdetett statisztikai versenyére szerte az országból közel 150 középiskolás csapat nevezett a 2019/2020-as tanévben. A verseny tematikája minden évben más és más: az idei a „Mindennapi statisztikák” témakörét járta körbe. A két online fordulót követően a 9-10. évfolyamban a legjobb tíz, a 11. és magasabb évfolyamban pedig a legjobb hat négyfős csapat mérte össze statisztika ismereteit a budapesti döntőn.

A fiataloknak több állomáson kellett helyt állniuk a nap folyamán, ahol olyan játékos statisztikai kihívásokkal nézhettek szembe, mint például egy fiktív úszó világsztár eredményeiből készült hisztogram-elemzés, időmérleg-fogság népszerű szabadulószobai elemekkel, családi lakásmustra, grafikonos megyekereső, KSH memóriajáték, kördiagram drazsé, haiku írás vagy éppen statisztikai activity.

A korosztályok dobogósai értékes pénznyereményben részesültek, emellett kategóriánként az első két helyezett csapat az EUROSTAT által meghirdetett statisztikai verseny európai fordulójában is megmérettetheti magát 2020 tavaszán.

Háttérinformáció
Az elmúlt évek Stat Wars versenyeire 638 középiskolai csapat jelentkezett 2013 óta.
Az idei vetélkedőre Ajkáról, Bajáról, Budapestről, Győrből, Gyuláról, Kecskemétről, Nyíradonyból, Pápáról, Sopronból, Szegedről és Zalaegerszegről érkeztek a finalista csapatok.

Nyertesek
9-10. évfolyamos korosztály 
I. helyezett: Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Ügyviteli Szakgimnázium „Barosstatic” csapata 
II. helyezett: Soproni Szakképzési Centrum Fáy András Két Tanítási Nyelvű Gazdasági Szakgimnázium „Überraschung” csapata 
III. helyezett: 
Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium „Evidens” csapata 
(Forrás itt.) 


Az Evidens csapat tagjai:
Szűcs Bíbora, Zibura Blanka, 
Ujvári Bianka, Seprős Eszter (9. C)

Evidens, hogy szeretettel gratulálunk a csapattagoknak 
és felkészítő tanáraiknak, Pej Zsuzsanna és Bori Márta tanárnőnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése