2015. április 24., péntek

Szent György napján a Könyvesben

A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében, az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés. (Forrás itt.)
Nos, juhokat ugyan nem hajtottunk a legelőre, de igazi tavaszkezdő napot rendeztünk ma a Könyvesben. Idén ugyanis éppen Szent György napjára esett a Könyves-nap, ami még a szokásosnál is nagyobb szabásúra sikeredett és nem kevéssé izgalmasra.
A délelőtt során a Könyves több mint 100 éves épülete egy hatalmas társasjáték táblává változott, melyen 15 osztály csapata haladt mezőről mezőre, és gyűjtögette a pontokat. Nem volt könnyű dolga a gyerekeknek: volt olyan állomás (az Iskola nevű), ahol például kilépőkártyát kellett írni, dolgozatot kellett javítani, sőt még az osztályzatot is be kellett írni az e-naplóba. Aztán ha egy csapat ügyesen eltalált a Bolt nevű mezőre,mindjárt kiderült, tudják-e miből készül mondjuk a fasírt, vagy rájönnek-e, hogy a 13 összetevős lista egy sima barna kenyér hivatalos leírása. A DÖK tagjainak köszönhetően nagyon gördülékenyen folyt a játék az épület minden részében, és a lelkesedéssel sem volt semmi probléma.
A játéktábla Ács Fanni (11. C) alkotása
Juhász Erika tanárnő és a nátrium-kloridos lámpa
 Alig ért véget a társasjáték, máris hatalmas tömeg verődött össze a Díszterem előtt, ahol a Könyves fizika- és kémiatanárainak jó része (néhány kémia fakultációs végzős diákkal együtt) igen rejtélyes tevékenységet folytatott akkor már órák óta. 13 órakor aztán ki is derült, mire készülnek: kezdetét vette a Fizikus Show, amit idén a Faraday Day-jel kombináltak. Nem ez volt az első ilyen bemutató, és mint mindig, most is elképesztő nagy siker volt. Rengeteget hallottunk a fényről, a tehetetlenségről, sűrűségről, láttunk rakétát, átlátszó folyadékokat kékké, rózsaszínné, narancssárgává vagy éppen barnává válni, láttuk a magnézium és a szárazjég találkozását és világítottak nekünk nátrim-kloriddal is.
Volt füst, robbanás, pukkanás, fény és sötét, szóval minden, ami egy izgalmas naphoz feltétlenül hozzátartozik.
Kovács Csaba tanár úr a baltával, az Igazgató úr a mikrofonnal.
Megtudtuk például, hogy az igazgató úrnak nem a hátán, hanem a hasán lehet igazán jól fát hasogatni, hogy a konyhában tulajdonképpen anya a vasárnapi ebéd elkészítésekor kísérletet végez, és mi csak az eredményt teszteljük, amikor mindent jó ízűen elfogyasztunk, és megtanultuk azt is, hogy a szárazjég ugyan száraz, de csak annyiban jég, hogy hideg. Láttuk, hogy lehet eldönteni egy tojásról, főtt vagy nyers-e, s láttunk olyan hangszert, amihez hozzá sem kell érni, mégis megszólal.
Hankó Klára és Kishonti Emília tanárnő a dilemmával: főtt vagy nyers?
Láttunk hajót, ami a "semmin" úszott, láttunk asztalt, amin bár négyen is álltak, mégis fel lehetett emelni négy műanyag flakon segítségével. Elképesztő volt, szórakoztató, látványos, izgalmas és mindenki szerencséjére, (remélhetőleg) megismételhető.
Ha itt véget ér a nap, akkor is fantasztikus, de hátra volt még egy csattanó: az ebéd. Miközben ugyanis a gyerekek társasoztak, a fizika- és kémiatanárok robbantgattak, a tantestület egy része rettentő finom gulyáslevest főzött a résztvevőknek. Ez volt a korona ezen a napon.
És mindehhez gyönyörű szép idő volt. Szerencsére.
A Könyves-nap mindig nagy esemény a gimnázium életében, s aki ezt kihagyja, nem is igazi Könyves-lakó. De ha a mait kihagyta, úgy kell neki. Nézegesse a képeket, és hulljon sűrűn a könnye, mert erről bizony lemaradt!

Ezúton szeretnénk megköszönni minden DÖK-ösnek, a vetélkedőben résztvevő tanároknak, az összes fakultációsnak, fizika- és kémiatanárnak, a gulyásleves projekt minden közreműködőjének ezt az elképesztő napot! 
Igazán méltó volt a Könyveshez: ilyen aligha van máshol.
Valamennyi Könyves-lakó nevében a humán munkaközösség

A bejegyzésben látható fotókat Balogh Andrea tanárnő készítette. Köszönjük neki a képeket. A tanárnő többi fényképe itt található meg!

A fizikus-kémikus show-n az Újpest TV is forgatott, beszámolójukat itt nézhetitek meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése