2024. április 13., szombat

Novellaelemző és -író verseny

 Októberben hirdettünk meg egy új versenyt. Az előző évek alkotói pályázata helyett most egy novellaelemző és -író versenyre került sor. Az első fordulót december 5-én rendeztük meg, itt a 12 versenyző Tóth Krisztina: Ő még csak negyven című novelláját elemezte. [A novell az Ahonnan látni az eget című kötetben jelent meg.]

A munkákat a háromtagú zsűri az érettségi szempontrendszere szerint pontozta. A legjobb elemzést a Borsó jeligés versenyző, Bencze Anna Borbála, 9.C osztályos tanuló készítette. 

Február 12-én délután három óra alatt kellett egy novellát alkotni, melynek irányelve a Második esély volt. Ki és miért kaphat második esélyt?

Egy 13 éves lány új iskolába kerül, hogy bekerülhessen a menők közé, ki kell állnia egy próbát. Mivel kudarcot vall, kap még egy esélyt. Vajon sikerrel jár?

Mit tehet az alvilági bűnöző, Félix, aki gyilkolt? Börtönbe kerülve megveti magát, és lemond az életről. De a felesége nem mond le róla.

A harmadik történet egy joghallgató lány múltját és érzelmeit vetíti elénk. Sikerült kitörnie a mélyszegénységből, a megaláztatásból és igaz barátokra lelt. Ám egy este felkavarja a múltat, találkozik gimnáziumi szerelmével, de nem kér a második esélyből. Miért?

Mindenkinek jár egy második esély – próbálja meggyőzni az édesanya a haragos lányát a tévé előtt ülve. A lány hajthatatlan, hiszen édesanyja sem kapott. A váratlan csattanóból megtudjuk, hogy mire nem volt esélye az anyának.

Gyilkosság, depresszió, kezelés, rémálmok, megfelelési kényszer – ezek a legfőbb kellékei egy nő történetének, aki hosszú éveket tölt börtönben. Kísérti őt a meggyilkolt férfi képe, de elégedettséggel is tölti el, hogy megszabadult tőle. Fog ő valaha normális életet élni?

A szeretet és a másokkal való törődés a látszólag reménytelen helyzetből is tud adni kiutat. Egy középkori történetben a magára hagyott menyasszony a csatatéren bolyongva rátalál halott testvérére és egy életben maradt kisfiúra. Ettől kezdve megváltozik az élete.

Egy újabb börtön-történetben a gyilkos magával igen szigorú, mindenképpen meg akar halni, számára második esély csak a halál után járhat.

Elképzelhető, hogy a szerepek felcserélődnek? A rablóra késsel támad az áldozat, mire a rabló lelövi, majd segítségért kiáltozik. Az áldozat felesége mindezt végignézi. Mit tesz ezután? Mi történik azzal, aki életre van ítélve?

Végezetül egy talányos történetet olvashattunk, ahol két ember elvált egymástól. Homály fedi, hogy mi történt közöttük, és azt is, hogyan került egyikőjük éjjel a tóba.


A két fordulót összesítve

Harmadik helyezett lett: Uzoni-Kovács Eszter, 11.C osztályos tanuló - novellája címe: Homály.



Második helyezett lett: Hun Eszter Izabella, 10.C osztályos tanuló – novellájának címe: Se híre, se hamva.



Első helyezett lett: Soós Kitti Noémi, 11.B osztályos tanuló – novellájának címe: Nézzetek csak rá!



A verseny különdíjasa, a legjobb novella alkotója, Jánosi Emília, 9.C osztályos tanuló – novellájának címe: Tisztában vagy a helyzettel, ugye?



Minden résztvevőnek gratulálunk, hisz valamennyien győztesek, legyőzték az időt, és 3 óra alatt maradandót alkottak. Kívánjuk, hogy továbbra is leljék örömüket az írásban!

                                                                                                          Kiss Anikó, a verseny főszervezője

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése