2024. április 18., csütörtök

Hun Eszter Izabella: Se híre, se hamva - a novellaverseny 2. helyezettje

 

Se híre, se hamva

 

            A költözés kész rémálom. Főleg egy olyan kislány számára, aki egész életében egyedül érezte magát, csak az otthona maradt neki, erre egy szempillantás alatt kirángatják az eddig megszokott környezetéből, mit sem törődve azzal, hogy ez őt hogy érinti.

Az új város, új ház, és legfőképpen: az új iskola.

            Soha nem voltak barátai. Valahogy félt az emberektől. Az előző iskolában vagy bántották, vagy levegőnek nézték őt. És egyszer sem védte meg senki. A többi gyerek, mintha csak robotok lettek volna, álltak, és nézték, amint szenved. Meglehet, hogy nem rosszindulatból nem álltak ki mellette, csupán félelemből. Hiszen nem akartak a helyében lenni. Akárhogy is, minden egyes gonosz szó tüzes vasként égett a bőrébe, nem tudott tőlük szabadulni.

            Mindezek alapján nem csoda, hogy a költözést követő hétfőn Zorka idegesen piszkálta a haját az iskolához vezető úton. Közel laktak, alig tíz percbe tellett odaérni. A bejárat előtt megtorpant egy pillanatra, majd nagy levegőt vett, és átlépte a küszöböt. Az apukája korábban már beszélt az igazgatónővel, így tudta, melyik teremhez kell mennie: A rettegett hetedik bébe.

            Még így, csukott ajtón át is borzasztó hangosak voltak. Némi habozás után benyitott. Meglepve tapasztalta, hogy a gyerekek még csak rá sem néztek, tudomásul sem vették a jelenlétét, annyira belefeledkeztek a viháncolásba. Kiszemelt magának egy üres padot, leghátul, és lepakolta a holmiját. Kisvártatva egy középkorú férfi lépett a terembe, az osztály azonban rá se hederített. Úgy tűnt, ez már sokadjára fordul elő, a férfi cseppet sem látszott meglepettnek. Egy rutinos mozdulattal akkorát csapott a tanári asztalra, hogy Zorka ereiben megfagyott a vér. Erre hirtelen csönd lett. Földrajzóra volt, rém unalmas, de a lány rendkívül hálás volt érte, hogy Máté bácsinak nem szúrt szemet a jelenléte, így nem kellett bemutatkoznia, miközben minden tekintet rá szegeződik.

            Egy örökkévalóságnak tűnő negyvenöt perccel később megszólalt a csengő, Máté bácsi kiment, és újrakezdődött a hangzavar. A lány éppen azon gondolkodott, hogy vajon hány napig fogja még itt kibírni halláskárosodás nélkül, amikor valaki megbökte a vállát. Zorka ijedtében összerezzent, majd hátrafordult. Egy fiú állt ott, mellette pedig egy mosolygós lány. Zorka tudta, hogy most mi következik: a csúfolódás, a lökdösés, és a véget nem érő hajhúzogatás. Gondolatban már fel is készítette magát minderre. De csak bemutatkoztak: Dávid és Csenge. Ők amolyan népszerű, társasági embereknek néztek ki, nem úgy, mint Zorka. A kislány nem is értette miért állnak szóba valakivel, aki olyan, mint ő.. Olyan..nem menő.

             Mindenesetre hamar a lényegre tértek. Elvégre túl szép is volt, hogy csak egyszerűen barátkozni akarjanak. Beavatták a dolgok menetébe: Most lehetett menő, de tennie kellett érte. Egy próba. Egy bátorságpróba. El kellett lopnia a fizikadolgozatok kérdéseit a tanáriból. Zorka is tudta, hogy nem helyes, sőt rendkívül ostoba dolog már rögtön az első nap bajba keverednie. De most kapott egy lehetőséget: lehetnek barátai. Ezzel a gondolattal aztán elindult. Dávid magyarázata alapján könnyen megtalálta a tanárit. Azonban az ajtó előtt állva rádöbbent, hogy mennyire lehetetlen dolog is ez. Elvégre mindig van odabent valaki, esélytelen, hogy észrevétlenül le tudná fotózni a dolgozatot. Ekkor valaki megelőzte, és az illető két határozott kopogás után be is nyitott. Zorkának így lehetősége volt szemügyre venni a helyiséget: nem is voltak olyan sokan, talán mégiscsak megoldható volt a dolog. A lány várt amíg egy tanárnő, és az előbb kopogtató srác kisétáltak, és lelkes eszmecserébe kezdtek a nyulak táplálkozásáról, résnyire nyitva hagyva az ajtót. Miután kellően messze voltak, Zorka óvatosan bekukucskált a nyíláson: ketten ültek odabent, mindketten háttal az ajtónak. A fizikatanár asztala közvetlenül jobbra, az ajtó mellett állt, így ez kétségkívül egy alkalmas pillanat volt a cselekvésre. A lány besettenkedett, majd szétnézett az asztalon. Nem kellett sokáig keresgélnie: az asztal bal szélén ott hevertek egy kupacban a papírok. „Egyenes vonalú egyenletes mozgás 7.b”- állt a legfelsőn az aznapi dátummal.

Zorka síri csendben elővette a telefonját, és a lap fölé tartotta. Állítgatta kicsit, hogy biztosan minden szó jól látható legyen, majd lefotózta, viszont abban a minutumban nyílt az ajtó, és belépett István bácsi, kérdő pillantást vetve a lányra. Zorka szerencsésnek mondhatta magát, hogy az első napjára tekintettel lévén a fénykép kitörlése után megúszta egy szóbeli figyelmeztetéssel az incidenst. De nem hálát, vagy megkönnyebbülést érzett. Dühös volt, csalódott és szomorú. Hiszen olyan közel járt a célhoz, de elszúrta. Ennyit arról, hogy most lesznek barátai…Lehajtott fejjel kullogott az osztályba.

Dávid nagyon lehordta, majd elvonult Csengével megtárgyalni a dolgot.

            Arra jutottak, hogy akkor, de csakis akkor lehet Zorka a tagja a baráti körüknek, ha felgyújtja a második emelet végében, a falon lógó házirendet. A lány elgondolkozott. Kizárt, hogy ilyesmit fényes nappal észrevétlenül tudna csinálni, de ha éjszaka besurranna, senki se tudná meg, hogy ő volt. Kivéve persze Dávidékat. A terv kész volt.

             Zorka tanítás után hazament, kivárta az este nyolcat, majd iskolai rendezvényre hivatkozva visszaindult. Csengével megbeszélték, hogy a lány nyitva hagyja a neki az öltöző ablakát, hogy be tudjon jutni az épületbe. Onnan az aulába ment, majd fel a lépcsőn. Mindezt lélegzet-visszafojtva. Tudta, hogy rajta kívül senki nincs az épületben, de ha az ember körül csönd van, akkor valahogy ő is késztetést érez, hogy csöndben maradjon.

Felosont a második emeletre, és a folyosó vége felé indult. Ott nekiállt keresni a házirendet. De hiába. Nem volt ott semmi. Kellett egy kis idő, mire rájött, mi történhetett. Átvágták. Szívatás         volt az egész, meg akarták viccelni. Ő meg komolyan vette. Keserűen, lógó orral baktatott vissza az öltözőbe, és haza indult volna, ám az ablak zárva volt. Nagyon átvágták. Most mit csináljon? Hosszas töprengés után arra jutott, hogy nincs más választása, mint az iskolában éjszakázni. Írt egy sms-t az apukájának, hogy ne aggódjon, egy osztálytársánál alszik. Nem akarta őt is belekeverni ebbe. Lefeküdt az öltözőben egy padra, és próbált elaludni, azonban a fejében cikáztak a gondolatok. Vajon mi fog történni reggel? Csenge és Dávid hogy fognak reagálni? Egyáltalán neki hogy kellene reagálni? Nem tudta. Fáradt volt már, de a kérdések nem hagyták álomba zuhanni. Végül arra jutott, hogy a legjobb, amit tehet, hogy lazán veszi a dolgokat, és nem parázik annyit.

            Egy igencsak kényelmetlen éjszaka után kócosan, felszerelés nélkül botorkált be a terembe. Ezúttal mindenki őt nézte. Torkuk szakadtából nevettek. Zorka leült a helyére, mire Dávid odafordult hozzá.

- Na, mi az, sikerült felgyújtani? -kérdezte vigyorogva.

- Még szép- felelte a lány- Úgy elégettem, hogy se híre, se hamva nem maradt- mosolyodott el ő is.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése