2016. október 11., kedd

Meghalt Andrzej Wajda

Kilencvenéves korában meghalt Andrzej Wajda  lengyel filmrendező, forgatókönyv író, színházi rendező. Az Oscar-díjas művész vasárnap este hunyt el Varsóban.
A lengyel történelem fáradhatatlan krónikásaként számon tartott rendező Suwalkiban született 1926. március 6-án. Katonatiszt apját a második világháborúban, 1940-ben végezték ki a szovjetek Katynban.  Az árván maradt fiú dolgozott munkásként, segédkezett templomok kifestésében, 1942-től harcolt a nácik ellen.
A háború után festészetet tanult a krakkói képzőművészeti akadémián, 1952-ben a lódzi filmfőiskolán szerzett rendezői diplomát.
A lengyel iskola, vagy más néven a lengyel új hullám elindítója. Nemzetközi hírnevet háborús trilógiaként emlegetett alkotásai hozták meg. Első darabja az 1954-es A mi nemzedékünk elsősorban hangvételében és formanyelvében hozott újat.  Az 1957-es Csatorna világszerte ismertté tette nevét és a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját. A háborús trilógia harmadik része a Jerzy Andrzejewski regénye alapján készült Hamu és gyémánt (1958). A főszerepet játszó Zbigniew Cybulski a háború utáni lengyel nemzedék hőse lett, afféle kelet-európai James Dean mítosza szövődött alakja köré.
„Annyira megindított a film, olyan mély hatást gyakorolt rám, hogy egy hommage-zsal tisztelegtem előtte az Aljas utcák-ban. Harvey Keitelnek hasonló napszemüveget adtam, mint amilyet Zbigniew viselt” – mondta Martin Scorsese.
Zbigniew Cybulski
Harvey Keitel
 A történelmi múlt feldolgozása mellett hazája irodalmi műveihez is biztos kézzel nyúlt Wajda. A hetvenes éveket egy Jarosław Iwaszkiewicz-elbeszélés, a Nyírfaliget megfilmesítésével kezdte, majd pedig a Lengyelországban népszerű író egy másik elbeszélésének, A wilkói kisaszonyok-nak az adaptálásával zárta. 
A kettő között filmre vitte Stanisław Wyspiański színdarabját, a lengyel társadalmat szatirikusan ábrázoló A menyegző-t,  illetve megrendezte a łódzi textilgyárak világában játszódó, a modern, kapitalista Lengyelország megszületéséről szóló Az ígéret földjé-t, amely a Nobel-díjas Władysław Reymont azonos című regényén alapult.
Wajda több filmje is nyíltan kritizálta a szocializmust: az 1977-es A márványember forgatókönyve kis híján tizenöt évet pihent, mire le lehetett forgatni az ötvenes évek sztálinista rendszerének brutalitását bemutató filmet. Az 1981-es, a gdański hajógyári munkások hathatós segítségével, lóhalálában elkészített A vasember már nem ment vissza évtizedeket az időben, hanem gyakorlatilag a jelen eseményeit, a Szolidaritás mozgalom átmeneti győzelmét dokumentálta, így a hatása még nagyobb volt Lengyelországban és külföldön egyaránt.
Wajda dokudrámájának világpremierjét Cannes-ban tartották, és a The Times a fesztivál legnagyobb történelmi eseményének nevezte. A vasember-t a fesztivál fődíjával, az Arany Pálmával jutalmazták. A film végén egyébként a főhős esküvőjén Lech Wałęsa is megjelenik.
1980 augusztusa után egy bő évig azt lehetett hinni, hogy a lengyel munkásság és értelmiség összefogása következtében az ország elindulhat a szabadság felé vezető úton. 1981 decemberében azonban bevezették a hadiállapotot, tankok lepték el az utcákat, Wajdát egy ideig házi őrizetbe tették, majd arra kényszerült, hogy a következő néhány filmjét külföldön forgassa le. Hivatalosan nem emigrált, de Párizsba költözött. Az ott készült Danton Gerard Depardieu-vel, amely a francia forradalmi eseményeket állította párhuzamba a lengyelországi eseményekkel, elnyerte a brit filmakadémia díját a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és Wajda a legjobb rendezőnek járó francia César-díjat is átvehette.
A rendszerváltás idején tért haza, a szenátus tagjává választották. Túl a nyolcvanon, 2007-ben személyes drámát forgatott a katyni vérengzésről, amelynek apja is áldozatul esett. A Katyn (Az ígéret földje, a Wilkói kisasszonyok és a Vasember után) negyedik Oscar-jelölt filmje lett Andrzej Wajda életművét 2000-ben a filmakadémia Oscar-díjjal jutalmazta.
 (Források: gondola, Origo, Port.hu)

Berecz Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése