2016. május 4., szerda

Szent István városában Könyves Kálmán alattvalóival

Osztálykirándulást szervezni nem egyszerű dolog, még akkor sem, ha az ember nem az ottalvós változatban gondolkodik. Eleve adott a probléma: hova menjünk? Ha a helyszín megvan, akkor jön a következő kérdés: mit fogunk ott csinálni? A gyerekeknek a következő kifogásai szoktak lenni egy programtervezet esetén: 
Ha van program, az a baj. 
Ha nincs program, az a baj. 
Ha sok a szabadidő, akkor unatkoznak. 
Ha kevés a szabadidő, akkor panaszkodnak.
Ám egy elszánt. mindenre kész osztályfőnök ezektől a nehézségektől nem retten meg, hanem halált megvető bátorsággal keresgélni kezd, valami jó elfoglaltságban reménykedve,
Idén a 8. C-vel Esztergomot céloztuk meg egy egynapos kirándulás keretein belül. A hangsúlyt a III. Béla kori várra, illetve az ott működő Vármúzeumra helyeztük. Igen szerencsés választásnak bizonyult. Az esztergomi vármúzeumnak kiváló honlapja van, tele rengeteg, naprakész információval. (Az ember azt gondolná, ez evidens a 21. században, de sajnos nem az.)
Így találtunk rá a múzeumpedagógiai lehetőségek között arra a csokorra, amit kifejezetten osztálykirándulásokra ajánlanak a szervezők. Nagyon sokszínű a kínálat, korcsoportok és időtartam szerint is könnyű kiválasztani a nekünk éppen megfelelő foglalkozást. Ami külön kedvező, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozásokat hétvégén is igénybe lehet venni. És mindennek az elintézése mindössze 2 db e-mailjébe kerül az embernek.
Az esztergomi vár légi felvételen
Mi a Szent István városa - Esztergom az Árpád-korban című háromórás programot választottuk. Kifejezetten jó választásnak bizonyult. Teljes alapossággal bejártuk a vár egész területét, az egész várhegyet, de még a vízivárost is. Mindeközben a gyerekeket végig lekötötte az idegenvezetés, ami pont megfelelő mennyiségű anyagot tartalmazott, épített a már tanult ismeretekre, de fizikailag is kihívást jelentett, hiszen a 180 percet gyakorlatilag végigmozogtuk. A program végére nagyjából el tudtuk képzelni, hol állt Géza fejedelem, majd István palotája, mikor hol laktak az érsekek, de még arról is sokat megtudhattunk, melyik korszakban milyen gyakran fürödtek az emberek.
Nekem személy szerint a legnagyobb élményt a királyi kápolna fantasztikusan felújított épülete jelentette. Még soha nem láttam ennyire világosnak és ugyanakkor színesnek. 
A királyi kápolna gyönyörűen felújított belső tere az oltárral
A felújított kápolna a rózsaablakkal
 Mi nagyon jól éreztük magunkat, szívből ajánljuk minden osztálykirándulást szervező tanárnak, vagy (ahogy a honlapon a múzeumpedagógusok is írják) minden játékoskedvű felnőttnek, mivel ezek a programok felnőtt változatban is léteznek, s például csapatépítésre is alkalmasak lehetnek. A foglalkozások angol nyelven is kérhetők.
A múzeum honlapja elérhető a http://www.varmegom.hu/wp/ címen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése