2016. március 31., csütörtök

Irodalom éjszakája a belvárosban

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, ma rendezték meg az Irodalom éjszakája nevű happeninget az V. kerület 22 különböző pontján. A Katona József Színház színészei ezeken a helyszíneket kortárs európai szerzők műveiből olvastak fel részleteket.
Több eleme is vonzó volt ennek a programnak: először is a helyszínek, amelyek mindegyike különleges volt valamiért; másodszor a színészek, akikkel találkozhattál és végül de nem utolsósorban a lehetőség, hogy a kortárs irodalom egy igen sokszínű ízelítőjét kaphatod meg pár óra alatt. 
Ady lakásában
Ady lakásában az érdeklődők
Nem voltunk még ilyen programon, tehát el kellett döntenünk indulás előtt, mi lesz a koncepció. Az egyértelműen látszott, hogy mind a 22 helyre biztosan nem tudunk eljutni, tehát válogatni kell. Na de mennyit? Vagy mi alapján? Végül is nagyon szerények voltunk: kiválasztottunk pár helyet (elsősorban a helyszínek érdekessége alapján), és bíztunk benne, hogy sikerül teljesíteni az úti tervet. Amikor útnak indultunk, nem tudtuk, hogy pontosan minek is örülnénk jobban: ha sokan lennének, de nehezen jutnánk be a kinézett helyekre, vagy ha kevesen lennének, és könnyen bejuthatnánk bárhova. Végül ilyen és olyan élményben is volt részünk. Ady lakásába például a Veres Pálné utcában pár perc alatt bejutottunk. Maga a hely is magával ragadó volt annak ellenére, hogy a 30 ember kissé zsúfoltan fér el a kis lakás középső szobájában. A másik kinézett helyszínen, a régi pesti városfalnál szintén szerencsénk volt.
A régi pesti városfalnál
Itt a hely is kicsit nagyobb volt, a városfal nagy köveinek dőlve
kortárs irodalmat hallgatni pedig egészen hihetetlen élmény. 
Az Irodalom éjszakája azonban sokakat vonzó esemény, így például az Apáczai Gimnázium tetőteraszára csak az igazán elszántak tudtak bejutni, akik hajlandóak voltak sokáig várni akár azon az áron is, hogy máshova nem is fognak eljutni; s ugyancsak nagy elszántság kellett, ha valaki a pékműhelybe szeretett volna kortárs irodalmat hallgatni.
Ha valaki azonban lakonikus nyugalommal elfogadta a tényt, hogy sok, kultúra iránt érdeklődő, különböző korosztályú ember vándorol vele együtt helyszínről helyszínre, akkor könnyen élvezetet találhatott azon a pár helyen, ahova bejutott, vagy az utcán, ahol mindenki ugyanolyan térképekkel a
kezében sietett innen oda.
 Mi jól éreztünk magunkat és alig várjuk a jövő évi happeninget, hogy más, idén kimaradt helyszínekre is bejuthassunk.
Berecz Andrea, Sándor Kata, Pusztai Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése