2013. november 5., kedd

Egy döbbenetes képrablás története

Harminc évvel ezelőtt, 1983. november 5-én (szombaton) éjjel elloptak a Szépművészeti Múzeumból hét értékes festményt. Közöttünk volt a múzeum egyik legnagyobb büszkesége, Raffaello Esterházy Madonna címen ismert alkotása.
File:Raffael 029.jpg
Az Esterházy Madonna
A megdöbbentő  nem egyszerűen maga a rablás ténye volt, sokkal inkább az, mennyire egyszerűen kivitelezhető volt. A múzeumban nem sokkal korábban elromlott a riasztó berendezés, de pár napig nem tudták megjavítani. (Ráadásul a modernebb berendezés becsomagolva várta az épületben, hogy végre beszereljék.) Mindeközben a múzeum épületén tatarozási munkák folytak, vagyis az egész fel volt állványozva. Az újságírók által az évszázad képrablásának nevezett esemény a fentiek miatt ilyen egyszerűen zajlott le: a rablók felmásztak az állványzaton, kivágták az egyik ablaküveget, bemásztak, leemelték a képeket, majd távoztak. 
A nyomozás részleteiről itt olvashattok.
Végül a történet szerencsés véget ért: nemzetközi összefogással sikerült elfogni a tolvajokat és a képek is meglettek. Azért nem teljes a siker, mert a képek elrablását megrendelő görög milliomos műgyűjtőt ( Efthimiosz Moszkoklaideszt) végül nem vonták felelősségre.
1984. január 20-án az elrabolt műkincsek sértetlenül kerültek vissza a múzeumba, vagyis a fent látható csodálatos képen kívül újra látható volt Raffaello Ifjú képmása, Tiepolo Mária hat szenttel és a Pihenő Szent Család Egyiptomba menekülés közben, valamint Tintoretto Női mellkép és Férfi mellkép, illetve egy ismeretlen festő Giorgione képmása című alkotása.
A Szépművészeti Múzeum 1983-ban hivatalban lévő igazgatója, Garas Klára tavaly az évszázad képrablása kapcsán megjegyezte:
„Azt hiszem, én vagyok a világon az egyetlen, akitől egyszerre két Raffaellót is elloptak”(Forrás itt.)
Mindannyiunk szerencséjére az is elmondható, hogy minden bizonnyal abban is ő az egyetlen, aki egyszerre két Raffaellót kapott vissza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése