2013. május 15., szerda

Incipit...

1358. május 15-én kezdett bele hatalmas munkájába Kálti Márk (bár személyét a kutatók egy része vitatja). Még ebben az évben el is készült a magyarok történetével. Ezt a kéziratot ma a Képes Krónika néven ismerjük. 
Íme a szerző bevezető szavai:
 "Az Úr 1358. esztendejében, áldozócsütörtök nyolcadába eső kedden kezdtem el ezt a krónikát a magyarok régi és legújabb tetteiről, származásáról és gyarapodásáról, győzelméről és merészségéről; különféle régi krónikákból szedegettem össze, átvéve helyes megállapításaikat és teljesen megcáfolva tévedéseiket. Az Úr nevében. Ámen."
Könyves Kálmán koronázása a Képes Krónikában
 A Képes Krónika kódexének keletkezési körülményeiről nem sokat tudunk, tartalma alapján a királyi kancellária lehetett a készítés helyszíne. 1462-ben már Magyarországon volt, korábban francia, illetve szerb területen lehetett. Ezután Bécsbe került, ezért a szakirodalom gyakran nevezte Bécsi Képes Krónikának (Chronicon pictum Vindobonense), ahonnan az 1932-es velencei egyezmény értelmében került az Országos Széchényi Könyvtárba (Cod. Lat. 404.). A kódexet 39 kép, további 99 iniciáléba és 4 medallionba foglalt kép mellett ornamentális díszítések is ékesítik. A miniátor személyének azonosítása nem egyszerű. A magyarországi könyvfestészet irodalma a festőt Hertul fia Miklósban látja, akinek okleveles említése először 1348-ból ismeretes. 1352-ben keltezett diplomában gyermekkorától a királyt szolgáló "cymerarius"-ként (címerfestő) szerepelt. Egyes képek azt bizonyítják, hogy készítőjük a szöveghez képest sokkal több információval rendelkezett.
(Forrás és további részletek itt. A Krónika képei megtekinthetők itt.)
A Képes Krónika első díszes lapja, tetején I. (Nagy) Lajos király korabeli ábrázolása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése