2013. május 14., kedd

Akinek Párizs megért egy misét...

1610. május 14-én egy szerzetes, François Ravaillac meggyilkolta IV. (Bourbon) Henrik francia királyt. A fanatikus katolikus merénylő a párizsi Ferronnerie utcában, egy tőrrel végzett az egyébiránt rendkívül népszerű királlyal. 
(A merényletről és IV. Henrik uralkodásáról bővebben olvashatsz 
a Rubicon  honlapján itt.)
A merénylet Gaspar Bouttats metszetén
 IV. Henrik legismertebb mondta a bejegyzés címében már idézett "Párizs megér egy misét!" („Paris vaut bien une messe”) kijelentés volt. A mondat története a következő: 1589-ben kihalt a Valois-ház, mivel III. Henriket leszúrta egy fanatikus dominikánus barát, a haldokló király a protestáns Bourbon Henrikre hagyta a trónt. Franciaország legnagyobb problémája akkoriban a katolikus-hugenotta ellentét volt, amely szinte polgárháborús helyzetet teremtett. Az ún. hugenotta-háború 1562-98 közt zajlott, de ez nem jelentett folyamatos háborút. Sorozatos békekötések zajlottak, amelyeket rendre megszegtek (pl. Szent Bertalan-éj - 1572). IV. (Bourbon) Henrik uralmát azonban nem ismerte el a pápa, ezért (1593-ban) áttért a katolikus felekezetbe Ekkor mondta híressé vált mondatát. Henrik ugyan gyakorlatban protestáns maradt, így fanatikus hívei árulónak tartották, és természetesen a fanatikus katolikusok is. Ezért megpróbálta a két felet végleg kibékíteni, kiadta a nantes-i ediktumot (1598), amely széleskörű vallásszabadságot hirdetett. (Forrás itt.)

 „Ha Isten megőriz, nem nyugszom, míg lesz olyan ember a királyságomban, aki nem tud csirkét tenni a fazékba minden vasárnap!” (IV. Henrik)

1 megjegyzés: