2013. február 19., kedd

540 éve történt

1473-ban ezen a napon született Torunban Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója.
 Életéről és munkásságáról itt olvashatsz bővebben.
Megtalálták Kopernikusz sírját
Az idős Kopernikusz rekonstruált arcvonásai
 Kopernikusz a reneszánsz klasszikus tudósaként egyszerre volt orvos, diplomata, közgazdász, sőt, olykor még a költészetben is jeleskedett, epigrammát írt például I. Zsigmond és Zápolya Barbara esküvőjére is. Sokoldalú tevékenysége ellenére élete nagy részét mégis csillagászati megfigyeléseivel töltötte, fromborki székhelyén obszervatóriumot rendezett be kutatásai számára. Kopernikusz ógörög tudása segítségével még egyetemi tanulmányai alatt megismerkedett szamoszi Arisztarkhosz ókori ideájával, aki elsőként vetette fel, hogy a Föld, a többi ismert bolygóval együtt a Nap körül kering.
A tudós szerzetes az 1510-es években már vizsgálta a Mars és a Szaturnusz mozgását, és megfigyeléseit egy Commentariolus címet viselő 40 oldalas könyvecskében írta le, ezzel lerakta a heliocentrikus világkép elméletének alapjait. A tézis alapos kidolgozására egészen 1532-ig kellett várni, ekkor fejezte be Kopernikusz a hat könyvből álló De revolutionibus Orbium Celestium című hatalmas munkát. A mű a Naprendszer viszonyainak felvázolása után az évszakok, napszakok változását, a holdfázisokat és a bolygók eltérő fázisait tárgyalta. A tudós ezeket a jelenségeket a Föld keringésének és forgásának kombinációjával indokolta meg. 
(Tarján M. Tamás cikkéből, mely a Rubiconline oldalán olvasható. Az egészet megtalálod itt.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése