2019. július 18., csütörtök

"Nyelvem határai, világom határai"



 „Nyelvem határai, világom határai”

Erasmus+ projekt a Könyvesben


Az Erasmus+ az Európai Unió oktatást, képzést, ifjúságügyet és sportot támogató programja. Célja, hogy a tudásalapú társadalomban szükséges kulcskompetenciákat, készségeket az Unió minden polgára elsajátítsa, ezért gyorsan változó világunkban a megújuló oktatási rendszereket és az abban részt vevő oktatókat, hallgatókat segítse. Az Erasmus+ ennek érdekében 2014 és 2020 között 14,7 milliárd eurót biztosít az európai oktatás, képzés, ifjúsági szakma és sport megerősítésére.
Iskolánk számára mindig is fontos volt a külföldi kapcsolatok ápolása, a kollégák rendszeresen szerveztek diákcseréket, a tanárok szakmai, módszertani továbbképzéseken vettek részt.
Az Erasmus+ program annyiban más, hogy itt nem egyéni pályázatokról van szó, hanem az iskola Európai fejlesztési tervének megfelelően az érdeklődő tanárok közös pályázatot adnak be.
2018-ban megalakult a nemzetközi projekteket szervező stratégiai csapatunk, és úgy döntöttünk, belevágunk, „Nyelvem határai, világom határai” címmel pályázatot adunk be a Tempus Közalapítványhoz. Sok izgalom és előkészítő munka után májusban megkaptuk a hírt, nyertünk! Hat kolléga utazhat a nyáron Európa különböző városaiba, nyelvi, módszertani továbbképzésekre.
Az egyéni mobilitások célja, hogy felfrissíthessük, fejleszthessük nyelvi tudásunkat, a nyelvtanítás új módszereivel ismerkedjenek meg a nyelvszakos kollégák. A megváltozott érettségi, felvételi szabályok miatt még fontosabb, hogy diákjaink nyelvvizsgával zárják középfokú tanulmányaikat. Célunk, hogy ehhez minél több segítséget tudjunk adni.
Düsseldorf
Az Öveges-laborhoz kapcsolódó tanulmányi fejlesztések egyik iránya, hogy a jövőben alkalmat tudjunk biztosítani arra, hogy természettudományos tárgyakat idegen nyelven is hallgathassanak diákjaink szakköri formában. Ez hozzájárulhat sikeres itthoni és külföldi egyetemi felvételi vizsgáikhoz.
A projektben részt vevő tanárok:
Ágoston Éva (angol-magyar) – Málta- angol nyelvtanítási módszertani továbbképzés
Baranyi Beatrix (francia-magyar-történelem) – Vichy- francia nyelvtanítási módszertani továbbképzés
Hortobágyi Bozsóka (matematika) – Málta- angol nyelvtanfolyam
Keszthelyi Marianna (német) – Düsseldorf – német nyelvtanítási módszertani továbbképzés
Pej Zsuzsanna (matematika, informatika) – Barcelona – oktatást támogató App-ok és audiovizuális eszközök használata tanfolyam
Dublin
P.Szabó Melinda (magyar-könyvtár) - Dublin – angol nyelvtanfolyam és CLIL módszertani továbbképzés
Itt a nyár, mindannyian izgatottan készülődünk, várjuk, hogy elutazhassunk választott továbbképzéseinkre. Tudjuk, hogy a kurzusok intenzív munkát igényelnek, de reméljük, hogy lesz egy kis idő pihenésre, feltöltődésre is. Visszatérve, ősszel szeretnénk majd tapasztalatainkat kollégáinkkal megosztani.
No és persze a sikeren felbuzdulva már tervezzük a folytatást, gondolkodunk, hogy jövőre milyen pályázatot, projektet írjunk! :) 

P.Szabó Melinda
Erasmus projekt-koordinátor


A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.
 
Vichy

Málta   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése