2013. június 2., vasárnap

Egy grafikus emlékére

1927. június 2-án született Würtz Ádám grafikusművész, könyvillusztrátor.

"Bravúros rajzkészségű grafikusként dús képzeletének arzenálját részletgazdag könyvillusztrációin és önálló képein jelenítette meg. Műveiben a folklórból merített mesés, balladisztikus elemek vegyülnek a klasszikus grafika hagyományaival, létrehozva egy csak rá jellemző, motívumgazdag, szürrealisztikus világot." (Forrás itt.)

"Folyamatosan magas színvonalú, sokszáz lapból álló illusztrátori munkásságából is kiemelkednek József Attila és Shakespeare műveihez készített grafikái. A főként linómetszetekből és rézkarcokból álló grafikái mellett jelentős szerepet töltenek be életművében a többnyire vegyes technikával készült festészeti alkotásai is. Munkásságának ezen darabjain fantáziavilágát és a rajzi virtualitást a színek hangsúlyos használatával erősíti. A bizánci ikonokat és a magyar népművészetet egyaránt idéző vörös és kék árnyalatokat használja fel képzeletalkotta világának megmutatására. Munkássága a magyar grafika egyik kiemelkedő teljesítménye." (Forrás itt.)

Az én korosztályom számára Würtz Ádám neve sok kedves gyerekkori könyvvel fonódott egybe. Az a bizonyos Micimackó, melynek kék borítóját tervezte, vagy Szabó Magda Sziget-kékjének, Tündér Lalájának illusztrációi sokunk fantáziáját ragadták meg. Köszönet érte. (P. Á.)

 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgljhyVUokgwDnseifH4E9ydL1dv62IVYSQg_GpTH5s4PugG9qxsmDektX2bVkT3XUI35l5xrfct1HDE4x4EvotWBcsopnNtOEnYqkbj82LyV2u3iTAVAlQw0KEYAfbDw_3oZQDVTGVFpE/s1600/W%C3%BCrtz-%C3%81d%C3%A1m_1972_Szentiv%C3%A1n%C3%A9ji-%C3%A1lom-IV_210x148.jpg
A Szentivánéji álom egyik illusztrációja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése