2018. május 30., szerda

Koronafilm és hagyományőrzők a Könyvesben

Az Esterházy Magánalapítvány által tavaly életre hívott kreatív történelmi verseny, az ESTÖRI első évadában a Könyves csapata a döntőben a zsűri egyik különdíját nyerte.
Ennek részeként ma 11. évfolyamos diákjaink egy része nézhette meg
A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című filmet 
az író-rendező Bárány Krisztián felvezetésével.
Bárány Krisztián
A 2016-ban született ismeretterjesztő film a koronázási kincsek történetének sok érdekes, nem egy, korábban ismeretlen részletébe avatja be a nézőt helyszíni felvételek, rekonstrukciós képek, jelenetek és történész szakértők kommentárjainak segítségével a középkortól egészen az 1916-os koronázásig.
Mi van akkor például, ha a koronázás reggelén derül ki, hogy nincs meg a Szent Korona? Vagy megvan ugyan, de nem lehet kinyitni a ládát? Miért őriznek az Esterházyak kincstárában 3 koronázási zászlót is? Hogy került a korona Szulejmánhoz és hogyan került vissza? Vagy...
Na de többet nem árulunk el. Ha érdekel a film, a könyvtárban érdeklődhetsz utána P. Szabó Melinda tanárnőnél.
A filmmel azonban még nem ért véget a program. Ekkor léptek színre a Bethlen Gábor Hagyományőrség tagjai közül néhányan, akik a XVI-XVII. századi Magyarország világát elevenítették fel a Díszteremben korhű ruházatban, korhű fegyverekkel és egy nyenyerével. (Hogy mi a nyenyere? Próbáld meg kitalálni a bejegyzésben látható képek alapján! Annyit elárulunk: nem fegyver.)
Izgalmas előadás volt, s ha valaki figyelt, sokat megtudhatott például  a török kor végvári vitézeinek harci tudásáról, technikájáról, a hajdúk sajátos és igen hatékony hadviseléséről, megtudhatta, mit és miért neveznek a lengyelek magyarkának, milyen egy tipikus magyar dolmány, mennyi anyagból készül egy zsinóröv és így tovább még hosszan.





Na, megvan a nyenyere?

Ezúton is köszönjük a résztvevőknek a mai előadást, a bemutatót.
Reméljük lesznek még a Könyvesben vállalkozó kedvű csapatok, akik az ESTÖRI következő évadaiban fogják képviselni a gimnáziumot. Mi csak biztatni tudunk rá mindenkit, mert óriási élmény, bár kár lenne tagadni: van benne munka rendesen.

További fényképek a mai napról: itt.

Az érdeklődők kedvéért néhány link:
ESTÖRI verseny: Ide katt!
Bethlen Gábor Hagyományőrség: Ide katt!
Bárány Krisztián FilmEver Stúdiója: Ide katt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése