2016. november 20., vasárnap

Kiművelt emberfők - Széchenyi 225

"A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma: Ezek statisztikája az ország legérdekesb – leginteresszánsabb – része. Nem termékeny lapány, hegyek, ásványok, éghajlat sat. teszik a közerőt, hanem az ész, mely azokat józanon használni tudja. Igazibb súly s erő az emberi agyvelőnél nincs. Ennek több vagy kevesebb léte a nemzetnek több vagy kevesebb szerencséje. 
Mi nagy erő egy- vagy több százezer ember, fő nélkül?" 
(Széchenyi István: Hitel, In: Széchenyi István válogatott írásai,  Gondolat Kiadó, Budapest, 1959., 91. oldal)

Az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium az Országos Széchenyi Kör és az Újpesti Közművelődési Kör felkérésére nemes versengésre hívta idén tavasszal a IV. kerület középiskoláit gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából. A Kiművelt emberfők - Széchenyi 225 elnevezésű versenyen végül 5 újpesti középiskola 11-12. évfolyamos diákjai vettek részt 4 fős csapatokkal. 
A döntőt megelőzően három beküldendő feladatot kaptak a diákok, melyek az megadott szakirodalom feldolgozásában segítették őket, illetve információkeresési képességeiket tették próbára. 
A Csokonai csapat az Akadémiánál
A döntőre 2016. november 18-án került sor, az alkalomhoz illően impozáns helyszíneken. A csapatokkal a szervezők a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri épülete előtt találkoztak,ahol rögtön feladat is várt a diákokra. Ezután együtt átsétáltak a Lánchídon, s a Clark Ádám téren sor került a második feladat megoldására is. A budavári siklóval folytatódott az utazás, s egy rövid séta után érkeztek meg a döntősök a Magyar Tudományos Akadémia Országház utcai épületéhez, melynek konferenciatermében zajlott a döntő hátralévő része.
A feladatok javításában, értékelésben öttagú zsűri segítette a szervezőket:
Kőrősöiné dr. Merkl Hilda egyetemi adjunktus (az Országos Széchenyi Kör képviseltében, a zsűri elnöke), Molnár Szabolcs, Újpest város alpolgármestere, dr. Sipos Balázs habilitált egyetemi docens (ELTE), dr. Hollósi Antal (az Újpesti Közművelődési Kör képviseletében) és Németh Edit Éva (újpesti önkormányzati képviselő).
Minden készen áll a döntőre. Kezdjünk!
A döntő során a versenyzőknek változatos feladatokat kellett megoldaniuk: fel kellett ismerniük képeket (személyeket és tárgyakat), Széchenyi naplója alapján előadott jeleneteket, értelmezni kellett szövegrészleteket, illetve egyes kifejezéseket, s zárásképpen emlékbeszédet kellett írniuk gróf Széchenyi Istvánról megadott szavak felhasználásával a saját nevükben.
Az előkészítésben és lebonyolításban részt vevő hölgyek a 9. C osztályból
A verseny végeredménye a következő lett:
I. helyezett a Csokonai Gimnázium csapata
(tagok: Pálinkás Anna, Kása Kata; Kormos Rebeka; Naszer Zeineb; felkészítő tanáruk Kiss László).
II. helyezett a Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium csapata
(tagok: Gyüre Balázs, Botzheim Zsolt, Lekli Franciska, Győrfi Zsófia; felkészítő tanáruk Antos Gábor).
III. helyezett a Benkő István Református Gimnázium csapata
(tagok: Kurucz Eszter, Nyitrai Blanka, Nagy Bálint, Pesti Benjámin; felkészítő tanáruk Lakosi Katalin).
IV. helyezett a Babits Mihály Gimnázium csapata
(tagok: Lőrincz Ádám, Erlitz Bernát, Rátkai Péter, Patai Balázs; felkészítő tanáruk Németh Máté).
V. helyezett az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola csapata
(tagok: Csillag Bálint, Elek Szabolcs, Hajós Gergely, Kovács György; felkészítő tanáruk Braun Éva).

A Széchenyi-vetélkedő valamennyi résztvevője és szervezője meghívást kapott egy nagycenki kirándulásra az Újpesti Önkormányzat jóvoltából. Ezen a napon a buszos utazás során egy vidám vetélkedő keretében kicsit máshogy is megismerkedhettek a jelenlévők mindennel, aki vagy ami Széchenyi / szécsényi. Nagycenken a kastélyt és a mauzóleumot látogatták meg, s ez méltóképpen zárta le a 225. évforduló alkalmából rendezett vetélkedőt.
A versenyzők és szervezők egy csoportja a nagycenki kastély előtt
Köszönjük mindenkinek az elmúlt hetek / hónapok során nyújtott segítséget, elsősorban Újpest Város Önkormányzatának, illetve a Könyves Kálmán Gimnázium Alapítványnak a hozzájárulást, mert enélkül biztosan nem sikerülhetett volna, amit elterveztünk.
Mindenképpen köszönetet érdemel a Könyves-diákok lelkes csapata, aki résztvevői, szervezői és lebonyolítói voltak az eseményeknek:
a 9. C osztályból Csecsődi Judit, Daróczi Petra, Gaál Zsófia, Hangyál Dorottya, Hegymegi Anita, Kiss Regina, Kontra Dorottya, Závoczki Anna és Szabó Richárd;
a 11. C osztályból Nagy Antal;
a 11. D osztályból Bódy Levente és Karner Soma.

Az események megörökítésében nélkülözhetetlen segítségünkre voltak a Könyves Digitális Média Teamjének (DMT) tagjai: Zsolnai Dorottya, Hegyi Dávid és László Tamás.

Köszönet illeti két mindenre elszánt kollégánkat is, akiket semmiféle műszaki, hangosítási, kivetítési kérésünkkel, problémánkkal sem tudtunk zavarba hozni (bár nem egyszer megpróbáltuk): Monoki Ádámot és Zobory Györgyöt.

Ezúton is sok szeretettel gratulálunk valamennyi résztvevő csapatnak és
felkészítő tanáraiknak!
Szívből gratulálunk a Csokonai Gimnázium csapatának a győzelemhez!
A Csokonai csapata, háttérben a felkészítő tanáruk, Kiss László
(A verseny előkészületiről itt találhatók képek.
A bejegyzésben látható fotókat Zsolnai Dorottya készítette. További képek itt!
Az Újpest újság fotósainak képei megtekinthetők itt.
A nagycenki kirándulás néhány pillanatát itt lehet megtekinteni.)

A verseny szervezői

1 megjegyzés:

 1. Nem hal meg az, ki milliókra költi
  Dús élte kincsét, ámbár napja múl;
  Hanem lerázván, ami benne földi,
  Egy éltető eszmévé fínomul,
  Mely fennmarad s nőttön nő tiszta fénye,
  Amint időben, térben távozik;
  Melyhez tekint fel az utód erénye:
  Óhajt, remél, hisz és imádkozik.

  Arany János: Széchenyi emlékezete (részlet)

  VálaszTörlés