2014. január 14., kedd

Puccini Toscája

1900. január 14-én Rómában a Teatro Constaziban mutatták be Puccini három felvonásos operáját, a Toscát. A Rómában játszódó tragikus szerelmi történt a közönségnek tetszett, a kritika azonban vegyesen fogadta. Cavaradossi, a festő és Tosca, az énekesnő történetében éppúgy szó esik árulásról és hűségről, mint szerelemről és féltékenységről, vagy zsarnokságról és szabadságról. Valószínűleg ez és természetesen a csodálatos zene az oka annak, hogy a Tosca mind máig a egyik legnépszerűbb operája Puccininek.
http://omaggiopuccini.altervista.org/_altervista_ht/Affiches/Tosca1900.jpg
Az 1900-as előadás plakátja
Az opera leghíresebb áriáit meghallgathatod az alábbi linkeken:
Ha az egész operára vagy kíváncsi, ide kattints!

6 megjegyzés:

  1. Az opera nehéz műfaj. Sokan túl nehéznek, "patetikusnak" tartják. Pedig tényleg az:) Inkább az "érett személyiségek" kedvelik:)
    Lássuk be: az opera is olyan, mint az élet általában: hol ilyen, hol olyan!
    Például:
    http://youtu.be/GRWDFY1-zOo

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon bájos! Még soha nem láttam, de nagyon tetszik! Köszi a megosztást. :D

    VálaszTörlés
  3. Ez a link, amit ideteszek, nem vicces, de ez is egy újragondolás. A kedvenc Varázsfuvola-feldolgozásomat Bergman készítette. Íme a linkje: http://www.youtube.com/watch?v=1wdQLY_1S6k

    VálaszTörlés
  4. És mindehhez a prózai részek svédül hangzanak el. Valódi "multikulti." Nagyon tetszik a kezdése a nézőkről készült közeliekkel. Egyszerű, de nagyszerű, hogy egy közhellyel fejezzem kis magamat.

    VálaszTörlés