2014. január 13., hétfő

A vallásszabadság napján

1568. január 13-án ért véget az Erdélyi Fejedelemségben a tordai országgyűlés, mely a világon először mondta ki a vallásszabadság elvét, mivel:
"...a hit Istennek ajándéka."

Az országgyűlés határozata négy felekezet: – a katolikus, evangélikus, református és unitárius – szabadságát és egyenjogúságát mondotta ki elsőnek a világon: államvallás nincs, az uralkodói hatalom fölötte áll az egyházinak, de nincs joga közöttük bármilyen szempontból különbséget tenni. Nem érvényesül a területi elv sem: bármely városban vagy faluban több felekezet élhet együtt, a földesúr nem avatkozhat be jobbágyai vallási hovatartozásába, a törvény szerint mindenki maga döntheti el, melyik vallást követi. Bárkinek is tilos a más felekezetűeket szidalmazni, papjait gyalázni, ellenük erőszakos cselekedetet elkövetni. 
(Forrás itt.)

„Minden helyökön az prédikátorok az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és az község, ha venni akarja, jó, ha nem penig senki kénszerítéssel ne kénszerítse […], de oly prédikátort tarthasson, az kinek tanítása ő nékie tetszik. Ezért penig senki az szuperintendensök közül, se egyebek az prédikátorokat meg ne bánthassa; ne szidalmaztassék senki az religióért senkitől […], mert a hit Istennek ajándéka…”
(Részletek az 1568-as tordai országgyűlés határozataiból)

http://regi.magyarero.hu/uploadpic/114Torda.jpg
A tordai katolikus templom, ahol az országgyűlés határozatait kihirdették
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése