2014. január 7., kedd

250 éve történt

"250 évvel ezelőtt, 1764. január 7-én hajnalban támadta meg a Carato alezredes vezette császári katonaság az erőszakos besorozás ellen fellázadó székelyeket Madéfalvánál. A falu ostroma során  körülbelül 200 – nagyrészt fegyvertelen – embert öltek meg. Ez volt az úgynevezett madéfalvi veszedelem, mely során nemcsak férfiak, de nők és gyermekek is a vérengzés áldozatául estek. [...]
A madéfalvi veszedelem nem maradt következmények nélkül: a következő hetekben, hónapokban több ezren keltek útra a Székelyföldről a Kárpátok túloldalán fekvő Moldvába, hogy a Török Birodalom fősége alatt megmeneküljenek a katonai szolgálattól. Ahogy a székely nyelv mondja, a kitelepülők „elcsángáltak” Erdélyből, ezért a későbbiekben csángóknak nevezték azokat az emigránsokat, akik új otthonukat végül nem Moldvában, hanem attól északabbra, Bukovina területén találták meg. Az újabb vándorlás arra vezethető vissza, hogy a ma Romániához tartozó terület 1775-től Habsburg uralom alá került, ezt követően pedig a tartomány magyar kormányzója, Hadik András gróf intézkedett a moldvai székelyek áttelepítéséről, akik – például Istensegíts, Hadikfalva és Józseffalva településeken – ma is jelentős magyar közösséget képeznek."
(További részletek és forrás itt.)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/4/4d/Siculicidium_eml%C3%A9km%C5%B1.jpg
A mádéfalvi veszedelem emlékműve

 Az 1764-es események megnevezésére a Sicvlidivm, azaz székelygyilkosság kifejezést is használják. Az elnevezés érdekessége, hogy ha a szóban szereplő római számokat összeadjuk, akkor 1764-et kapunk, ami a mádéfalvi veszedelem éve volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése