2013. november 21., csütörtök


KKG. 2013. november 22-23. Galaxisok találkozása...

...de mi is az a Gutenberg-galaxis?
Johannes Gutenberg a 15. század közepén forradalmasította a könyvnyomtatást. A könyv:  a kultúra, az ismeretek, a tudás forrása a következő századokban elérhetővé vált mindazok számára, akik megtanultak olvasni.

Ezzel párhuzamosan háttérbe szorult a vizualitás, az akusztikus befogadás. Ettől kezdve a tudáshoz a verbalitáson keresztül vezetett az út.
Tehát a Gutenberg-galaxis az írásbeliség, a nyomtatott kultúra metaforája.
Századokon át egyre csak nőtt és nőtt a nyomtatott-olvasható formában befogadható ismeretek mennyisége, és egyre tágult azoknak a köre, akik éltek a lehetősséggel. Az olvasás a műveltség megszerzésének, a karrier-építésnek és a szórakozásnak is egyetemes eszközévé vált.
És próbáljuk csak meg elképzelni: a 15. század óta tegnapig vajon hány könyvet nyomtattak ki a föld országaiban?

Az emberiség pedig olvasott. (Jó, jó  nem mindenki.) Ha örült, ha kíváncsi volt, ha okosabb akart lenni, ha szomorú volt, ha vidám, ha reményvesztett, ha szerelmes, ha csalódott, ha unatkozott, ha elvesztett valakit vagy épp megtalált, ha magyarázatot keresett, esetleg az élet értelmét...vagy egyszerűen csak úgy...:)

A Gutenberg-galaxis első halálhírét 1962-ben keltették. És azóta újra és újra megkongatják a vészharangot. Hát persze. Televízió, videó, aztán az Internet, és most a sor végén ott vannak az e-bookok és a táblagépek.
Mi lesz veled Gutenberg-galaxis? (Hiszen olvasni elektronikusan is lehet.) Talán újra értéktárggyá válik a könyv? Kevesen - ragaszkodva a kényelmes fotelhez, a könyv tapintásához és illatához, a lapozás szertartásához - megőrizzük, dédelgetjük, büszkén birtokoljuk majd könyveinket, egy régi-régi galaxis végtelen birodalmának emlékeként?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése