2013. június 13., csütörtök

A magyar feltalálók napja

A magyar feltalálók napját az 1989-ben megalapított Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) 20. évfordulója alkalmából a jubiláló szervezet kezdeményezésére 2009. június 13-án ünnepelték legelőször. A világ számos országában évtizedek óta rendeznek már ilyen nemzeti emléknapot. Magyarországon a jeles napok ünnepköréből még hiányzott, és a feltalálók pótolni akarták a hiányt. Azért esett e napra a választás, mert 1941. június 13-án jelentette be dr. Szent-Györgyi Albert egyetemi tanár, Nobel-díjas tudós, "Eljárás jól eltartható, nagy C-vitamintartalmú készítmények előállítására" című találmányát, amelyre a Magyar Szabadalmi Bíróság 133 789. számon 1947-ben szabadalmat adott. Ez a magyar szabadalom indította el ennek a létfontos vitaminnak a gyógyszerré válását. Nincs ezen kívül még egy magyar szabadalom, amely ekkora hatású lett volna az innováció terén.
 http://zoldvalasz.hu/sites/default/files/Magyar%20Feltal%C3%A1lok%20Egyes%C3%BClete.gif
 
 "Az ember agyát nem azért alakította ki a természet, hogy az igazságot keresse, hanem azért, hogy élelem, biztonság és hasonló dolgok után kutasson, hogy felismerje az előnyös helyzeteket, hogy nap mint nap segítse az embert az életben maradásban. Az agy a túlélés szerve." (Szent-Györgyi Albert)

"Gondolkodj bátran, ne félj attól, hogy hibákat követsz el! Tartsd nyitva a szemed, az apró részleteket is vedd észre, és legyél mindenben mértéktartó, céljaidat kivéve." (Szent-Györgyi Albert)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése