2013. március 30., szombat

Mikve a Pestiben

Hadar Galron, kortárs izraeli dámaiíró műve egy rituális zsidó fürdőben, vagyis egy mikvében játszódik. Ide érkeznek különböző nők, mindegyik a maga sorsával, titkaival, problémáival. A fürdőben két nő felügyeli a rituálé pontos végrehajtását, s közben egymással és a többi nővel is beszélgetnek, pletykálnak. Ez a kerete a Pesti Színház fantasztikus előadásának. 
Ám a darab ennél jóval többről szól: igazságról és hazugságról, lázadásról és megalkuvásról, felelősségről és közönyről, bátorságról és félelemről (szándékosan nem a gyávaság szót használtam). A konfliktusok lassan épülnek fel ebben a darabban, a második felvonásban tulajdonképpen váratlanul pörögnek fel az események, s a fürdőbe járó nők meg a felügyelők hirtelen olyan helyzetben találják magukat, ahol már nincs helye a színlelésnek, hazugságnak, színt kell vallani, mert a látszatnál vannak sokkal fontosabb dolgok is az életben.
A darab nem tragikomédia, bár néhány jelenetnél, mondatnál jóízűt derül a közönség. A háttérben azonban végig ott érződik a tragédia lehetősége. A darab észrevétlenül sodorja a nézőket egyre beljebb a konfliktusokba, 
s ezzel egyre inkább színvallásra késztet minket is.
Az előadás sikeréhez nagyban hozzájárul a szereplők játéka. Csupa nő, csupa kiváló színész. Aki felhőtlen szórakozásra vágyik, nem a Mikvében fogja megtalálni azt, amit keres. De aki szívesen néz szembe a valósággal (és a darab végére minden bizonnyal önmagával is), feltétlenül nézze meg az előadást, mert kihagyhatatlan színházi élményben lesz része.
 Az előadásról és a darabról bővebben is olvashattok a színház honlapján itt.

2 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszett a darab. Megint csak azt bizonyította, hogy a magas művészi érték tértől, időtől független: megszólítja befogadót. A Mikve rólunk szól: hogyan vagyunk képesek saját sorsunkkal szembenézni, aztán egy lépést hátrálva értelmezni, majd vállalni vagy megfutamodni vagy lázadni. Feszült, izgalmas, jó előadás.

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszett. Engem komolyan megérintett a darab és az előadás is. Azt hiszem ez is egy tipikus bakancs-listás előadás.

    VálaszTörlés