2013. március 16., szombat

Aldo Moro elrablása

1978. március 16-án a Vörös Brigádok nevet viselő szélsőbaloldali terrorcsoport elrabolta, majd (valószínűleg) május 9-én meggyilolta Aldo Moro kereszténydemokrata politikust. Aldo Moro a II. világháború utáni Olaszország egyik legnépszerűbb politikusa volt, ötször töltötte be a miniszterelnöki tisztséget. 1976-ban visszavonult, de 1978-ban újra harcba szállt a miniszterelnök posztért. Ellenfelei először bírósági úton próbálták félreállítani, de egy olasz bíróság március 3-án minden vád alól felmentette.
Ezek után a Vörös Brigádok megtámadta a törvényhozásba tartó politikust, megölve testőreit és az őt kísérő rendőröket. A Mario Moretti vezetésével Morót fogságba ejtő csoport március 18-án kiadott közleményében a Vörös Brigádok 16 elfogott terroristájának szabadon bocsátását követelte, cserében a politikus életéért, ám a rendőri szervek és a Kereszténydemokrata Párt nem volt hajlandó tárgyalni a terroristákkal. 
Moro rendkívül népszerű volt Olaszországban, elrablása után több országos sztrájk tört ki, a rendőrség pedig számos nagyvárosban próbált a Vörös Brigádok nyomára bukkanni, sikertelenül. A terroristák engedélyezték, hogy Moro felvegye a kapcsolatot családjával és a külvilággal, számos levelet írattak vele, melyekben a politikus alkura kérte az ország vezetőit. A Vörös Brigádok áprilisban pert folytatott le, melyben Aldo Morót halálra ítélték, a politikus május 7-re datált utolsó levelében vett végső búcsút családjától. Morót két nap múlva találták meg holtan a Tiberis folyó és az egykori római gettó közelében, egy Renault 4-es gépkocsi csomagtartójában. A férfit a vizsgálatok szerint a Vörös Brigádok fegyveresei 11, a mellkasra irányuló lövéssel végezték ki. Az egyik legnépszerűbb és legtehetségesebb olasz politikus halála számos összeesküvés-elméletnek adott táptalajt, melyhez a terroristákkal való tárgyalást végig elutasító kormányzat okot is szolgáltatott.
(Forrás és további részletek itt.)

Aldo Moro

(További cikkek a témáról például itt, vagy itt, esetleg itt, vagy emitt.)
(A Vörös Brigádokról pedig olvashatsz ezen az oldalon, vagy ezen, esetleg ezen, illetve ezen).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése