2013. január 4., péntek

Braille

1809-ben ezen a napon született Louis Braille,a később róla elnevezett Braille-írás kidolgozója.


Louis Braille egy kis francia faluban, Coupvray-ben született. Látását 3 és 10 éves kora között veszítette el fokozatosan egy baleset következtében. Tanulmányait a helyi iskolában kezdte, majd Párizsba került, a Vakok Intézetébe. Itt alkotta meg 1824-ben 6 tapintható pont felhasználásával írásrendszerét. A Braille-írásnak mára minden nyelvre létezik külön rendszere, de az alapelv mindenhol ugyanaz. (A magyar rendszert Mihalik Lajos dolgozta ki.) Saját korában Braille "találmánya" kevés megértése talált, igazából a feltaláló halála után terjedt el igazán. (Ennek egyik oka az volt, hogy a párizsi Vakok Intézetében kizárólag látó tanárok dolgoztak, akik nehezen ismerték fel ennek a módszernek a rendkívüliségét.) Braille életében kevés elismerést kapott, de az utókor méltó emléket próbált állítani neki: 1952-ben, halálának 100. évfordulóján a hamvait a párizsi Pantheonban helyezték el.

Néhány érdekesség:
 A Braille-írás alapötlete (a kidomborodó pontok rendszere) egy Charles Barbier de la Serre nevű kapitánytól származik, aki egy 12 pontból álló rendszert dolgozott ki a katonaság számára. Ezt éjszakai írásnak nevezték. Ám a hadsereg nem tudta felhasználni ezt a rendszert, mert az túl bonyolultnak bizonyult a katonák számára. Barbier bemutatta módszerét a Vakok Intézetében, Braille pedig felismerte a benne rejlő lehetőséget, és ebből a rendszerből kiindulva alkotta meg a Braille-írást.

1829-ben Braille-t besorozták a francia hadseregbe. A megadott időben meg is jelent a sorozó bizottság előtt, akik katonai szolgálatra alkalmatlannak találták. De nem azért, mert vak volt, hanem mert nem tudott írni és olvasni.

Kevesen tudják, hogy az írásjelek rendszerén kívül Braille a hangjegyírásrendszerét is kidolgozta a vakok számára. Így vált lehetővé az ő számukra is a kottaolvasás. Ez azért is érthető, mert a fiatalember maga is kiváló orgonista volt.

(Forrás: Pajor Emese: Tapintható írásrendszerek, alternatív olvasási módszerek. Jegyzet. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, Budapest, 2009.)
(Az eredeti szöveg és további érdekességek megtalálhatók itt.)

Louis Braille


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése