2022. április 14., csütörtök

A magyar próza napján a Könyves ifjú alkotóiról

 A magyar irodalom két kimagasló egyéniségének, Jókai Mórnak és Esterházy Péternek a születésnapján is a magyar prózát ünnepeljük. Február 18-án, Jókai születésnapján a magyar széppróza ünnepe van, április 14-én, Esterházy Péter születésnapján pedig a magyar prózát ünnepeljük.

Mivel idén az alkotói pályázatunk díjátadója a költészet napján volt, stílszerűen és immár a hagyományokhoz ragaszkodva a 2022. évi pályázatról is a magyar próza napján számolunk be. Ma Kiss Anikó tanárnő rövid összefoglalója vezeti fel az alkotásokat, melyeket a tavaszi szünet után olvashat majd minden érdeklődő itt, a blog hasábjain.

Kiss Anikó tanárnő ismerteti az eredményeket

"Az idei évben több szempontból is változtattunk a versengésen: Nemcsak novellákkal, hanem versekkel is lehetett pályázni. Név nélkül kapta meg a zsűri a pályamunkákat, így nem figyeltünk az alkotók személyiségére, csupán a munkák ötletességét, eredetiségét, stílusát vettük alapul, illetve azt, hogy mennyire igazodnak a kiírt témához, a Rejtélyes világhoz. Illusztrátori pályázatot is hirdettünk. A tanári, négytagú zsűri mellett az idén létrejött egy diákzsűri is, akik külön értékelték az írásokat. Így az idei évben a diákzsűri különdíja is kiosztásra került.

A novellák igen változatosak voltak. Az árván maradt Simonnal besétálhattunk az erdőbe, hogy felfedezzük a kastély titkát. Egy tárlatvezető végigvitt bennünket egy emberi lelken. Találkoztunk egy fiúval, aki az egyik ébredés után egy sakktáblán találta magát, figuraként nézett szembe önmagával. Más oldaláról ismerhettük meg az oly hétköznapi Újpest-központ metróállomást. A sivatag megőrizte a titkát. A kastélybeli kép és a titkos napló újabb története olyan titkot rejt, amelyre reméljük, jövőre fény derül. Szembetaláltuk magunkat a tinédzserkor lelki problémáival, Dóri történetén keresztül. Végigkövethettük, hogyan tudott összebarátkozni egy megszökött embergyerek egy kecskefiúval Végül az is kiderült egy emeletes vonaton, hogy milyen kicsi a világ.
A versek sokféle módon közelítették meg a témát: gondolatok, érzések, kérdések kavalkádja mellett egy macska szeszélyibe is betekinthettünk. Az illusztrátori pályázatok esetében az értékelés elsődleges szempontja volt, hogy a pályamunka felidézte-e bennünk az olvasott alkotást. Érdekes volt látni, hogy kit melyik történet, gondolat, érzés ihletett meg. Természetesen az alkotások művészi értéke, kidolgozottsága, eredetisége is számított.

Az irodalmi pályázaton a harmadik helyezést elért munka alkotója elgondolkodott azon, hogy mi van az ég felett, mit rejt a mélység, hogyan alakul ki a lélek világa, mi a félelem, a gyűlölet és maga az ember. 
A Rejtélyes mindenség Bolla Dorina 10. B osztályos tanuló verse.
A második díjat egy sajátos atmoszférájú, igényes stílusban megírt kriminek ítéltük, mely egzotikus tájra kalauzolt bennünket. A sivatag titka Molnár Csenge, 11. C osztályos tanuló novellája, aki elnyerte a diákzsűri különdíját is.
A 2022. évi alkotói pályázat győztese rámutatott arra, hogy a metró a végállomáson túl is vihet bennünket, és ha bekerül valaki a fekete emberek világába, onnan nincs kiút. A Metró Gollob Imola, 8. D osztályos tanuló novellája.
Az illusztrációs pályázat harmadik helyezettjét az Alkotói tér c. vers ihlette meg – gratulálunk Bencs Luca, 9. B osztályos tanulónak! 
A második helyezett alkotás szintén egy vershez kapcsolódik. A Gondolatok az aluljáróban nyertes illusztrációját Nagy Zsófia, 10. A osztályos tanuló készítette. 
A zsűri bírálata alapján a legjobbnak ítélt illusztráció a vízfestékkel aprólékosan kidolgozott, a Metró című novella lényegét legjobban visszaadó alkotás, 
mely Pintér Hanna, 8. C osztályos tanuló munkája.
Az illusztrációs pályamunkák közül kettő - Farkas Rita tanárnő bírálata alapján - különdíjat nyert: Papp Csenge, 11. C osztályos tanuló az Alkotói tér című vershez készített alkotása, illetve Neugebauer Kinga, 11. D osztályos tanuló Metró illusztrációja. 
(Az alkotások a könyvtárban megtekinthetők.)
Szeretném megköszönni minden résztvevőnek, hogy hozzájárultak munkáikkal az idei alkotói pályázatunkhoz. Buzdítok mindenkit arra, hogy ne adja fel, alkosson tovább, hiszen mindenki nyer, aki alkotni képes. Remélem, találkozunk jövőre is!

Kiss Anikó

Az alkotói és illusztrációs pályázat majd minden díjazottja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése