2016. december 27., kedd

Mert olvasni jó...


Idén volt 90 éve, hogy megjelent A. A. Milne halhatatlan könyve, a Micimackó.
A világ legismertebb, csekélyértelmű medvebocsának sajátos születésnapi köszöntést gondoltak ki 
Angliában. Négy ismert angol gyerekkönyv szerzőt kértek fel arra, hogy 2009 után, amikor az első "hivatalos" folytatása jelent meg a történetnek (Micimackó visszatér címen), ismét egy újabb kötettel gazdagítsák a Százholdas Pagony lakóinak kalandjait.
Paul Bright, Brian Sibley, Kate Saunders és Jeanne Willis egy egész év történetét álmodta könyvbe. Négy évszak négy kalandját tartalmazza a Micimackó a legjobb mackó címen megjelent kötet. (A magyar fordítás Kövesdi Miklós Gábor munkája.) Az illusztrációkat az eredeti rajzokat alapul véve Mark Burgess készítette.
Felmerül persze a kérdés: lehet-e folytatni a Micimackót? Lehet is, meg nem is. Mert a négy kaland nagyon igyekszik az első kötethez hű lenni, sokszor még a szófordulatok is megegyeznek, de mégis elszakadnak az első változattól. Mivel négyen írták a mesét, nem teljesen egységes a karakterek ábrázolása: Nyuszi például az egyik történetben már-már kedves, a másikban pont olyan tudálékos mint volt. De ha őszinte akarok lenni, be kell vallanom: nekem tetszett a folytatás. Mert nem próbálnak úgy tenni a szerzők, mintha ők alkották volna az eredeti történetet. Vállalják, hogy ők csak a folytatók, ha úgy tetszik, a hivatalos másolók. A történeteik bájosak, nem nélkülözik a humort, nagyon újak, mégis megejtően ismerősek. 
Megtudhatjuk például, 
hogy az etikett az ehető-e, 
hogy hogyan kell megismerkedni egy pingvinnel, 
hogy miért Füles a legjobb szamár, 
hogy mi köze van a Nílus forrásának az almaszószhoz, 
vagy hogy hova ment Róbert Gida, amikor Tobongóba ment.
Egy szóval szép születésnapi ajándék kerekedett a vállalkozásból Micimackónak, 
nekem meg egy szuper kis karácsonyi ajándék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése