2016. december 22., csütörtök

Hazatértek a csillagászok

Tegnap hazaérkezett Indiából a csillagászati diákolimpián résztvevő magyar csapat.
A csapat tagjai között volt Udvardi Imre kollégánk, akinek indiai beszámolóit igyekeztünk eddig is folyamatosan közzétenni. Az utolsó fejezeteknél a technika ördöge megpróbált kibabrálni velünk, de ehhez még ő sem tudott elég korán kelni. Így (tőlünk kicsit szokatlan késéssel, de) nagy örömmel mutatjuk meg 
a Tanár úr úti jegyzeteinek 6. és 7. fejezetét.
Íme:
A hatodik fejezet (2016. december 16.)
"A vezetőség megválasztása, és az olimpiát érintő szervezési kérdések megvitatása után vacsora, majd az adatanalízis feladatainak javítása következett, másnap hajnalig. Pár óra alvás után indultunk a délelőtti programunkra, amitől mindenki sokat várt: a Nandankan állatkert meglátogatása volt a soron. Az állatkert fő látványossága az itt szabadon is élő bengáli tigris, annak is fehér színű változata. Mivel ez az állat a kedvencem, készültem rá, hogy sok-sok fotót készítek róluk. Az biztos, hogy ez egy nagyon felkapott hely lehet, mert hatalmas tömeg várakozott a bejáratnál. Külön kellett venni jegyet a fényképezőgépek számára. ( Az olimpia alapszabályzata szerint a verseny teljes időtartama alatt minden költséget a rendező ország visel.)
Rengeteg iskolai csoport tülekedett (volna!) hogy bejuthasson, de tanáraik rendkívül keményen utasították rendre a megszeppent gyerekhadat. (Nálunk az ombudsman rögtön eltiltaná őket a szakmától!)
Sajnos a hatalmas, gazdag állatvilágot magáénak tudható állatkert nem a mi fogalmaink szerint épült. A kifutók, ketrecek távol vannak a látogatóktól, az állatok a rekkenő hőség elől az árnyékba húzódva hűsöltek, alig láttunk belőlük valamit. Így kedvenc tigriseimet is csak tisztes távolból figyelhettem meg, akár csak az itt szintén honos indiai elefántokat. A hatalmas területen elhelyezkedő intézmény szegényes, elhanyagolt, legjobban a siralmas szó írja le a valóságot. Pedig a csodálatos táj, a trópusi növényzet, az egzotikus állatsereg némi törődéssel csupán tényleg édenkertet varázsolhatna ide. Még az akváriumokhoz sem lehetett közel menni, korlátok mögül nézhettük csupán a Bengáli öböl vizeinekcsodálatos élővilágát. A kirándulás színfoltját a mindenütt szabadon ugráló majomsereg jelentette. A fákról ugráltak az óvatlan látogatók fejére, vállára, egy-egy kalapot, napszemüveget zsákmányolva. A falvakon áthaladva szemtanúi lehettünk annak, hogy a majmok a falvakba is be-be látogatnak, elcsenni, amit csak lehet.
Ebéd után végre a diákok szállására mentünk, mivelhogy ők ekkorra már befejezték a versenyt."

A hetedik fejezet (2016. december 19.)
"Könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó jelentkezésem Indiából. Az idővel való versenyfutást elvesztettem, no meg a kiváló minőségű indiai internetnek hála, az események túl futottak a beszámolóimon, így célszerű a végén kezdeni.
Tegnap este megvolt a záróünnepség. A lényeggel kezdem: Gémes Antal bronzérmes lett, Vígh Benjámin, és Világos Blanka dicséretben részesültek. Ha röviden kellene értékelni ezt az eredményt, azt mondanám, hogy tisztes helytállás. Ha figyelembe vesszük, hogy Blanka még kétszer, Anti egyszer indulhat az eljövendő olimpiákon, optimisták lehetünk. A sok-sok erőfeszítésnek, áldozatnak, amit a csillagászati diákolimpiai mozgalom meghonosítása érdekében egyre többen hozunk meg, lassan, de biztosan meglesz az eredménye. Az is látszik, hogy sok ország előttünk jár ebben, ha csak a környező országok eredményeit tekintjük (Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Románia, Szlovénia) azok jobbak, mint a mieink. Igaz, ők korábban bekapcsolódtak az olimpiai mozgalomba, és a tapasztalat, mint mindenhol nagyon sokat számít. Most mi is gazdagodtunk e-téren is. Minden részletre kiterjedő kell hogy legyen a felkészítés. Nem mintha erre ez nagy idáig nem fektetettünk hangsúlyt, de olyan apró részletekre is oda kell figyelni, mint a hibaszámolás, grafikon ábrázolás, vagy a körzővel való szerkesztés. Az irány, amit elkezdtünk a felkészítő szakkörök indításával, a válogató versenyek széleskörűvé tételével jó, látszik is hogy már 20-30-ra tehető azon diákok száma, akiket sikerült megszólítanunk, és az is igaz, hogy lassan ugyan, de évről évre többen vannak, de még ez kevés. A cseh csapat aranyérmet szerzett, de az első körben ők 500 diák közül választanak, mi jó esetben 30-40 közül. De biztos vagyok abban is, hogy hamarosan mi is elmondhatunk hasonlót.
És akkor lássuk az érmet szerző országok eredményeit.(Lehet hozni vendégcsapatot is, de azok részvételét fizetni kell, elég borsos az ár.)

A csapat a meglehetősen botrányosra sikerült záróünnepség után hazafelé vette az irányt, beiktatva egy kis kitérőt. Bhubaneswárból Delhibe repültünk, majd onnan röpke öt óra buszozás után megérkeztünk Agrába. Holnap a várost, elsősorban annak fő látványosságát a Taj Mahalt nézzük meg, aztán vissza Delhibe, és rövid városnézés után Münchenen keresztül irány Budapest.
Mindenkinek köszönjük a szurkolást, sokaktól kaptunk bíztató üzenetet. Talán odahaza kiegészítem a hiányzó részekkel az élménybeszámolómat." (Udvardi Imre)

Szeretettel gratulálunk a csapatnak, a diákoknak és a felkészítő tanároknak egyaránt!
A diákok (A kép forrása itt.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése