2013. március 7., csütörtök

Sztageirosz szülöttéről

A hagyomány szerint Kr. e. 384-ben ezen a napon született Arisztotelész, görög filozófus, Platón tanítványa, a makedón Alexandrosz (Nagy Sándor) tanítója. 
(Életéről és munkásságáról részleteket olvashatsz itt.)

Arisztotelészről már az ókorban is sok anekdota született. Íme egy történet abból az időszakból, amikor Alexandrosz nevelője volt:
"Arisztotelész görög filozófus így feddte meg az ifjú Nagy Sándort, aki a lakomán túl sok bort ivott:
- Az első pohár bor, amit megittál, az egészségé. A második a jókedvé, a harmadik a bánaté, a negyedik-a gyalázaté."

Arisztotelész a történelemben addig teljesen szokatlan méretű tudományos kutató centrumot alapított, ahol tanítványaival együtt adatokat gyűjtöttek, és feldolgozták a legkülönbözőbb tudományterületeket, mint természettudományok, orvostudomány, filozófia, történelem, politika, közgazdaságtan, logika stb. Némely területen, például a biológiában máig érvényes megállapításokat tettek.  Az alábbiakban leghíresebb műveiből idézünk néhány gondolatot.

"Legszebb dolog az igazság, legjobb az egészség, legkedvesebb pedig az, ha az ember elérheti mindazt, amit szeret." (Nikomakhoszi etika)

"Tény, hogy ugyanaz a dolog, ha megízlelik, az egyik embernek édes, a másiknak meg keserű. Ha már most mindenki beteg vagy bolond volna és csak ketten hárman lennének egészségesek vagy józan eszűek, az utóbbiakat tartanánk betegeknek és bolondoknak és nem az előbbieket. " (Metafizika)

"Az eposzírás, a tragédiaköltészet, a komédia, a dithürambosz-költészet s a fuvola- és lantjáték nagy része, egészben véve mind utánzás." (Poétika)

"Még az írott törvényeknél is egyetemesebb hatásúak, és jelentékenyebb kérdésekre vonatkoznak az erkölcsi törvények; s ha az írott törvényeknél egy vezető férfiú megbízhatóbb is: de nem megbízhatóbb az erkölcsi törvényeknél." (Politika)

Forrás: EPA
Arisztotelész mellszobra, amit az Akropoliszon találtak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése