2013. december 13., péntek

A Mona Lisa és az érző lelkű tolvaj

Száz évvel ezelőtt, 1913. december 13-án került vissza a Louvre-ba a két évvel korábban ellopott Mona Lisa, Leonardo (talán) leghíresebb festménye. A képet 1911 augusztusában lopta el a múzeumból Vincenzo Peruggia. Peuggia ismerte a párizsi múzeumot, 1910 októberétől 1911 januárjáig üvegesként dolgozott, segített a Mona Lisa védőrétegének kialakításában is.
Van, ami még több mint száz év múltán sem világos. A Gioconda viszonylag kicsi ugyan, de nem könnyű. Leonardo jegenyefára festette a portrét, amely masszív fakeretet kapott, és üveg védte a látogatóktól. Vagyis felettébb nehéz volt egyetlen embernek, pláne hogy Peruggia kistermetű és sovány volt.
A kép végül Olaszországban került elő, a tolvajt letartóztatták, de mindössze 7 hónapnyi börtönbüntetést kapott. A bíróság előtt azt mondta, azért lopta el a festményt, mert az Olaszországé - mint a Louvre minden itáliai alkotása, amelyeket Napóleon hurcolt Franciaországba. Szabadulásakor hatalmas tömeg várta és hősként ünnepelte Peruggiát. (Forrás és további részletek itt.)
Vincenzo Peruggia a rendőségi nyilvántartásban

A rejtélyes mosolyú Mona Lisa

2 megjegyzés:

  1. Ez igen izgalmas történet, n'est-ce pas?
    Nehéz kezdeni valamit azzal az indokkal, hogy La Joconde (mert ez az eredeti címe) az olaszoké...Bizarr gondolat elképzelni üresen Európa legtöbb múzeumát, sőt a szentpétervárit is...mert "hazakerülnének" az alkotások...
    Az is nagyon érdekes, hogy az olasz nemzeti érzés minden alkalmat megragad arra, hogy megmutatkozzék.
    Az pedig örök rejtély, hogy ez a titokzatos mosolyú portré hogyan tartja fogva évszázadok óta a művészetrajongók táborát.
    És ha már képlopás, akkor...
    www.youtube.com/embed/B3AlaszZSJU

    VálaszTörlés
  2. Bevallom, én nem tartozom Mona Lisa rajongói közé, szemben sok már Leonardo-képpel. De a története nekem is tetszett. A "hazakerülő" nemzeti alkotások pedig egy nagyon nehéz és összetett kérdés, mert biztos egyikünk se bánná, ha "hazajönne" mondjuk a Bocskai-korona. De ez már egy másik történet. A csatolt link az egyik nagy kedvencem, egyben kiváló példa arra, hogy milyen jó filmet is tud csinálni Amerika, ha akar. Imádom az egészet, elejétől a végéig, de különösen jónak találom a zenéjét.

    VálaszTörlés