2013. május 30., csütörtök

Balassi Bálint haláláról

1594. május 30-án hosszas szenvedés után meghalt Balassi Bálint magyar költő. A tizenöt éves háború idején Ersztergom ostromakor sebesült meg, egy szakállas golyó mindkét combját elroncsolta még május 19-én. Haláláról csak néhány korabeli feljegyzés maradt ránk:

„Anno 1594 die 19. Maii minden két combját lőtték által, és az barbélyok gondviseletlenségek mia holt meg 30. eius és vitettem Újvárra.” (Balassa András)

„Anno 1594 die 19. Maii Esztergom vára vívásakor, midőn ostromnak mentenek az vízvárnak, lőtték meg Balassa Bálint Uramot az ostromon. Minden két combján átalment az golóbis, de csontot és ízet nem sértett. Vesztette az barbély, Mátyás hercegé, nem akarván szót fogadni az magyar barbélyoknak és holt meg hertelen die 30 eiusdem.”  (Balassa Zsigmond)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Esztergom_Balassi_eml%C3%A9kt%C3%A1bla.jpg/800px-Esztergom_Balassi_eml%C3%A9kt%C3%A1bla.jpg
Emléktábla Balassi megsebesülésének helyén, az esztergomi Kis-Duna sétányon
 A Kriván havasa alatti Hibbe kegyúri templomában temették el, ahol öccsével, a nem sokkal őutána elhunyt Ferenccel együtt, apja és anyja mellett nyugszik. 

A hibbei templom
"Óh, végbelieknek, ifjú vitézeknek dicséretes serege!
Kiknek ez világon szerteszerént vagyon mindeneknél jó neve,
Mint sok fát gyümölccsel, sok jó szerencsékkel áldjon Isten mezőkbe!"
(Balassi Bálint: Egy katonaének - részlet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése