2013. április 6., szombat

Athén, 1896

1896. április 6-án Athénben I. György görög király hivatalosan megnyitottaa az első újkori olimpiai játékokat. Az eseményen 14 nemzet 241 sportolója vett részt, akik 9 sportágban és 43 versenyszámban mérték össze erejüket. Az első olimpián kizárólag férfiak indulhattak. Hazánkat 7 sportoló képviselte. Ők 2 arany, 1 ezüst és 3 bronzérmet nyertek, ezzel az éremtáblázaton a 6. helyen végeztünk, a pontversenyben pedig a 7. helyet szereztük meg. Az aranyérmeket Hajós Alfréd szerezte. A 18 éves egyetemista két gyorsúszó számban, a 100 és 1200 méteren is elsőként ért célba, megszerezve a magyar sport első olimpiai győzelmeit. A versenyeket április 11-én rendezték a pireuszi tengeröböl 12 fokos vizében. 100 méteren 13 versenyző indult, s 1:22,2 perces idővel Hajós ért elsőként célba. Bár nagyon fázott, újból bezsírozta magát, s a sűrű program miatt az 500 méteres távot kihagyva (pontosabban lekésve) 1200 méteren indult újra. Úgy nyert vagy hatvanméteres előnnyel, hogy körülötte sorra adták fel a riválisok a versenyt: egyszerűen kifagytak a vízből.
"El kell mondanom, a gondolatától is reszkettem annak, hogy mi fog történni, ha görcsöt kapok a hideg vízben. Sokkal inkább az életemért, mintsem a győzelemért úsztam" - emlékezett vissza később Hajós az 1200 méteres viadalra, amelynek megnyerése után a győztes ifjú átfagyott testét görög matrózok emelték ki a vízből.A sokezres szurkolótábor élén álló görög trónörökös így reagált Hajós Alfréd teljesítményére: "Ez a magyar fiú egy valóságos delfin!" Az Akropolisz újság másnap reggeli számában Hajós Alfréd Olimpiai Bajnok képe alatt ez állt: "Magyar Delfin".
A görögök hatalmas ünneplésben részesítették, a király a fogadáson megkérdezte tőle: "Hol tanult meg ilyen jól úszni?" Mire Hajós nagy derültséget keltve csak ennyit válaszolt: "A vízben".
(Forrás: itt.)
Fájl:Hajos.jpg
Hajós Alfréd

Fájl:1896 Olympic opening ceremony.jpg
A megnyitó ünnepség
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése