2013. március 8., péntek

A világörökség kezdetei

1960. március 8-án az UNESCO közzétett egy felhívást az egyiptomi ókori emlékek megóvásáról. Az Anbus-Szimbelnél magasodó épületeket  ugyanis a tervezett asszuáni gát által felduzzasztott folyóvíz teljesen beborította volna. A templom megmentésére nemzetközi összefogással került végül sor: az ókori emlékeket darabokra szedték, és egy domboldalban az eredeti helyüktől nem messze, de magasabban újra felépítették. Az összerakásnál még arra is figyeltek, hogy a templom tájolása pontosan megfeleljen az eredeti ókori helyzetnek. Így Ramszesz ünnepének napján ma is úgy kel fel a nap, hogy pontosan arra a szoborra világítson mint a templom születésekor.

Az 1960-as felhívás indította el azt a folyamatot, amelynek eredményképpen 1972. november 16-án létrehozták a Világ kulturális és természeti örökségének megóvását célzó egyezményt (eredeti nevén: Convention Concerning the Protection of World Cultural and Natural Heritage). Az alapítás óta több mint 180 ország ratifikálta a megállapodást. Az Egyezmény aláírásával valamennyi részt vevő állam kötelezettséget vállal arra, hogy a saját területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára, illetve hogy lehetősége szerint hozzájárul a Világörökségi Listán szereplő helyszínek védelméhez. (A megőrzési kötelezettség megszegése esetén lehetőség van a listából való törlésre is).

Fájl:Vilagorokseg logo ff tif.png
A Világörökség magyar logója

http://www.theathertons.info/wp-content/uploads/2010/04/move_Abu_simbel_2-480x577.jpg
Az áthelyezés egy izgalmas pillanata
http://epitmeny.webatu.com/%C3%89p%C3%ADtm%C3%A9nyek/%C3%93kor%20%C3%A9p%C3%ADtm%C3%A9nyei/slides/II.%20Ramszesz%20sziklatemploma,%20%C3%BAjbirodalom,%20Kr.%20e.%201300%20k.%20Abu-Szimbel(Egyiptom).jpg
Az Abu Szimbelnél újra felépített templom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése