2015. szeptember 26., szombat

A Könyves 72 egykori osztálya, 1000 volt diákja és tanáraik

Az idén 110 éves Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium immár második alkalommal rendezte meg az osztálytalálkozók hétvégéjét. (Az elsőre 10 évvel ezelőtt került sor.)
Regisztráció a főbejáratnál
Erre a napra nagyon régóta készülődtünk mi, mai Könyves-tanárok, és minden bizonnyal izgatottak várták az egykori Könyves-diákok is. Az iskola honlapján nyár óta lehetett regisztrálni, helyet és időpontot foglalni, s abban reménykedtünk, hogy így nagyon sok egykori osztály találkozója lehet egyszerre a gimnázium több mint 100 éves épületében. 
Az eredmény minden várakozást felülmúlt: összesen 72 osztály tartott ma rövidebb-hosszabb osztályfőnöki órát az épület termeiben, s volt olyan időszak, amikor több mint 500 ember volt egyszerre egy helyen: a Könyvesben, amihez fogható nincs még egy a világon. A 72 osztály között a tavaly érettségizetteket éppúgy meg lehetett találni, mint az 1951-ben vagy éppen 1956-ban érettségizett diákokat, s az épületben időről időre feltűntek egykori Könyves-tanárok is. Egy órára újra birtokba vette a portát Emma néni, aki nélkül a Könyves nem ugyanaz.
A beszélgetős, emlékezős találkozókat egy különleges játékkal is feldobták a szervezők: a generációk csatája is helyet kapott a mai programban. Ebben a játékban olyan családok vehettek részt, akiknek több tagja, sőt több generációja is Könyves-diák volt vagy éppen ma is az. A pontszámok egy részét a családfa alapján lehetett megszerezni, a többit pedig egy vidám vetélkedő keretében a Díszteremben.
Az osztálytalálkozóknak helyet adó termeken kívül volt néhány igazi különlegesség is: a könyvtárban vagyis a tablók termében az egykor itt érettségizettek fotóit lehetett megnézegetni, egykori tanárokat, diáktársakat megkeresni. 
A Naplók terme
A legnagyobb népszerűségnek azonban kétségkívül a naplók terme örvendett. Több százan fordultak meg itt, hogy előkeressék egykori osztályzataikat, vagy szüleik osztályzatait. Ebben a teremben ma egy szomorú arcot sem láttunk, mindenki mosolyogva, nevetgélve mutogatta osztálytársainak, párjának vagy éppen unokájának a róla szóló naplóoldalakat. 
Életkép a mai napról

A rendezvény végén pedig az volt az ember érzése, hogy ez a rengeteg Könyves-diák haza sem akar menni, hiszen visszatért oda, ahova mindig is tartozott. 

Köszönjük mindenkinek, aki ma eljött, hogy részesei lehettünk ennek a fantasztikus napnak! Reméljük, jól érezték magukat a régi termekben, s ha legközelebb valami hasonló kezdeményezésről hallanak a Könyvesben, ugyanolyan szívesen eljönnek mint ma.


Külön köszönet a szervezésben résztvevő három, jelenleg is Könyves-lakó osztálynak: a 9. C-nek, a 8. D-nek és a 8. C-nek a rengeteg munkáért, amit az elmúlt napok során és ma végeztek.
Térképek a bejáratnál
 Szeretettel várunk mindenkit a következő alkalommal is!
A szervezők

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése