2015. szeptember 25., péntek

A Könyves és az idegen nyelvek, kultúrák

"Minden évben szeptember 26-án ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját. Ez a nap Európa nyelvi sokszínűségét állítja reflektorfénybe. Mi alkotja ezt a nyelvi kaleidoszkópot? Nos, nem kevesebb, mint 200-nál is több európai nyelv, 24 hivatalos uniós nyelv, mintegy 60 regionális, illetve kisebbségi nyelv, továbbá a világ más tájairól származó emberek által beszélt sok más nyelv."
(Forrás itt.)
A Könyvesben tavaly ünnepeltük először a nyelvek európai napját. A nagy sikerre való tekintettel idén is sor került erre a nemes "versengésre". Először a Díszteremben gyűltek össze jó pár nappal ezelőtt az osztályok képviselői, akik 1-1 nyelvet / népet húztak. A feladat az volt, hogy mára, azaz szeptember 26-ra ebből a témából készüljenek fel. A feladatnak mindössze két kötelező eleme volt: az adott ország zászlaját és térképét meg kellett jeleníteni, minden mást a diákok fantáziájára bíztak a szervezők. 
A húsz osztály között voltak, akiknek könnyebb, voltak, akiknek nehezebb feladat jutott, voltak lelkes és voltak visszafogottabb csapatok.  Volt olyan osztály, aki a gasztronómia felől közelítette meg a feladatot, volt aki a legendák felől és voltak olyanok, akik a teljes kultúra bemutatására vállalkoztak, ami szinte lehetetlen feladatnak tűnik elsőre. 
Igazi színes nyelvi és egyéb kavalkád kerekedett ebből a sokfajta készülődésből. Ma az 5-6. órában a Könyves folyosóján egészen elképesztő jelenségekkel találkozhatott a kíváncsi megfigyelő: például elég ritkán lehet szeptemberben az északi sarkkörtől délre találkozni a Mikulással és rénszarvasával, viszonylag ritkán rendezik meg a velencei karnevált a Könyvesben, valószínűleg még soha nem lógott annyi esernyő egy teremben mint ma a 9. A-soknál, még soha nem láttuk Zinedine Zidane-t a Könyvesben és a walesi bárdok közül sem járt még soha senki a 14-es teremben. Ma pedig mindez megtörtént a 110 éves Könyves Kálmán Gimnáziumban. Nagyon jó hangulatú nap volt: zajos, kavargó, felszabadult és nagyon vidám. Reméljük mindezen túl informatív is volt, s többen kedvet kaptak az idegen nyelvek tanulásához vagy egy-egy kultúra alaposabb megismeréséhez.

"Egy másik nemzetet úgy tisztelhetek meg, ha a saját nyelvén szólalok meg."
(Gyurta Dániel)

"Milyen csodálatos dolog nyelvet tanulni. Az ember mintha titokzatos, csodálatos, új világba lépne, amely telis-tele van ígérettel és izgató gyönyörűséggel."
(Spiró György)
Íme néhány pillanat a mai napból:
Egy walesi kastély
Litváni színei

Skót harcos szoknyában

Zidane a folyosón
Bemutatkozik Lengyelország
Németország kicsiben

Munkában a zsűri
Bolgárok a 12. C-ben
Táncol a 12. C


2 megjegyzés:

  1. A 12.C táncolt is :)

    https://www.dropbox.com/sh/o9do2vv7nxfpequ/AABtOLYINLoZ4StBD93KPffAa?dl=0&preview=WP_20150925_12_37_26_Pro.mp4

    VálaszTörlés