2014. január 20., hétfő

Mert olvasni is jó...

Mi tehet az ember, ha 12 éves, egy montanai farmon él a családjával, de Isten adta tehetsége van arra, hogy a világot térképekben, grafikonokban és folyamatábrákban adja vissza? Mi tehet akkor, ha tudtán kívül felterjesztik egy ösztöndíjra, amit el is nyer, de senki sem tudja róla az ösztöndíj adományozók közül, hogy mindössze 12 éves?
T. S. Spivet nem hétköznapi gyerek. Így erre a váratlan helyzetre is váratlanul reagál: útnak indul vasúton potyautasként, hogy Washingtonba jusson, átvegye díját és előadást tartson a világ legokosabb embereinek. Reif Larsen könyvében kaland kalandot követ, miközben a prózai szöveget lépten-nyomon megszakítják T. S. illusztrációi. Az olvasó pedig egyre jobban elbizonytalanodik abban, voltaképpen mi is ebben a regényben a szöveg? Mennyire gyerek T. S.? Lerajzolható-e bármilyen érzelem egy térképben vagy egy grafikonban? Ám mielőtt végleg elbizonytalanodnánk, lassan kiderül: ez az utazás is azok közé tartozik, amikor az embernek nagyon messze kell mennie otthonról, hogy végül hazaérjen.
A T. S. Spivet különleges utazása nem könnyű olvasmány. Bele kell helyezkedni egy különleges elme különleges gondolkodásába, el kell fogadni T. S. váratlan és nem ritkán meglepő reakcióit, a fantasztikus vagy adott esetben egyenesen hihetetlen kalandok sorát, s mindeközben nem szabad elfelejteni, hogy a főhős egy gyerek. A regény vége valódi katarzist jelent, de a kíváncsiság is megmarad: mi történt a későbbiekben?
A T. S. Spivet különleges utazásából 2013-ban film is készült. Nem láttam még, csak az előzetest, abból pedig az derült ki számomra, hogy bár a szinkron szövegéhez kétségtelenül a könyvet használták, a regény néhány nagyon alapvető elemét megváltoztatták. A kettő tehát egy cím alatt két alapvetően eltérő alkotás.
A T. S. Spivet különleges utazása szép és élvezetes szellemi kihívás, egy valódi utazás az olvasónak is. Szívből ajánlom minden olvasni szeretőnek! 
http://ekultura.hu/cikkek_kepei/nagy/11503.jpg

A regény angol nyelvű eredeti kiadásához tartozik egy nagyon érdekes weboldal is. Megtalálhatod itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése