2016. február 29., hétfő

Oscar!!!!!!!

"Harmincnégy évet kellett rá várni, és sokáig senki sem merte biztosra venni, de megtörtént: a magyar film kapta a legrangosabb filmes elismerést. A Saul fia a legjobb idegen nyelvű film díját kapta meg, a szobrot Nemes Jeles László vette át." (Forrás itt.)
Az a bizonyos pillanat!
 A rendező többek között ezekkel a szavakkal vette át a díjat:
" Az emberiség legsötétebb óráiban is van egy hang bennünk, ami lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk, ezt a reményt fejezi ki ez a film."
Nemes Jeles László és az Oscar
Nagyon hosszú utat tett meg a legnagyobb filmes elismerésig a Saul fia. A diadalmenet Cannes-ban a világpremieren kezdődött, ahol Nemes Jeles László filmje nyerte el a Zsűri Nagydíját. Azóta nemcsak a világ legkülönbözőbb országaiban nyert fesztiváldíjakat a film, de a legrangosabb kritikai listákon is előkelő helyen végzett (a The Guardian például 2015 legjobb filmjének választotta), végül pedig történelmi tettet végrehajtva, első magyar alkotásként elnyerte a Golden Globe-díjat.külön jó jelnek tűnt, hogy a független Oscarként emlegetett Independent Spirit Awardson is a Saul fia lett a legjobb külföldi film. Arról nem is beszélve, hogy az operatőr Erdély Mátyás és a hangmérnök Zányi Tamás is sorra kapta a nemzetközi vagy amerikai szakmai szervezetek elismeréseit. (Forrás itt.)
Balról: Rajna Gábor, Sipos Gábor producerek, Nemes Jeles László és Röhrig Géza a gála előtt (Forrás itt.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése