2013. június 1., szombat

Angyalkert

1828. június 1-jén Brunszvik Teréz grófnő jóvoltából megnyitotta kapuit Magyarország (és az egész Habsburg Birodalom) első kisdedóvója Angyalkert néven. Az intézménynek a grófnő édesanyjának budai háza adott otthont. Ma emléktábla látható a Mikó utca és az Attila út sarkán lévő épületen.
Fájl:Brunszvik Teréz Angyalkert emléktábla Budapest Attila út Mikó utca.jpg

A kisdedóvók, a nők élete és a gyermekszeretet; a gyermek élete és főleg a női érzék, a gyermekgondozás és az asszonyi lélek - ezeket csak az ész választja el egymástól, ám lényegüket tekintve egyek, mert Isten az emberi nem testi és lelki fennmaradását a gyermekek által az asszonyszívbe és  -lélekbe plántálta. A nők nagy küldetése az, hogy az emberiség erkölcsi betegségeit gyógyítsák; mikor hatásosabb ez, mint a  durva kinövéseket már zsenge gyermekkorban megfigyelni, növekedésüket és kiteljesedésüket megakadályozni és mégis minden nemes  önzést megjutalmazni. Csírákat ápolni és fejleszteni - mily nagyszerű feladat! […] Nem szeretem, ha grófnőnek neveznek, mivel ennek előnyeit nem akarom élvezni. Engem tehát nyugtalanít, ha hallom, hogy így hívnak. Csak ember, a szó legszebb értelmében, az akarok lenni. Demokratának, republikánusnak neveztek engem; én pedagógus vagyok, és mivel a pedagógia minden emberért van, úgy szükségszerűen demokratának is kell lennem.  
(Részletek Brunszvik Teréz A nevelésről, a nők küldetéséről és a saját magáról című munkájából. Forrás itt.)

14742_brunszvik.jpg
"A szeretet az élet; az élet gyökere. Aki nem szeret, nem is él."
(Brunszvik Teréz)
 
Két érdekesség Brunszvik Terézzel kapcsolatban:
Egyes feljegyzések szerint hazánkban először ő állított karácsonyfát Martonvásáron 1824-ben.
A 2002 BT31 jelzésű kisbolygót róla nevezték el 2007-ben. Az 1 km átmérőjű égitestet Sárneczky Krisztián és Heiner Zsuzsanna fedezte fel 2002. január 16-án.(Forrás itt.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése