2013. május 18., szombat

Múzeumok Nemzetközi Napja

"A múzeumok a kulturális párbeszéd, a kultúrák gazdagításának és az emberek közötti kölcsönös megértés, együttműködés és béke megteremtésének fontos eszközei."

1977-ben egy moszkvai konferencián a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) úgy határozott, hogy május 18 legyen a Múzeumok Nemzetközi Napja, pontosabban a világ múzeumai által őrzött emlékek, értékek, és szimbólumok napja, amelyek mind a kultúránk és múltunk részét képezik. Az első világnapot 1978-ban tartották, 1992 óta pedig az ICOM Tanácsadó Testülete minden évben külön témát választ e napnak. Idén 2013-ban a Roland filmgyűjteményt teszik online elérhetővé az interneten és mobiltelefonokon egyaránt, május 12-31-ig, azaz 20 napig. ART HOPPING alkalmazás lehetővé teszi az angol nyelven kívül az anyanyelven törtlnő filmnézést, valamint a hallássérültek részére is megoldást kínál. Jelenleg 39 film tekinthető meg ingyenesen.  
A világnap üzenete: amit a múzeumok láttatnak, az nem holt anyag, hanem létünk előzménye, kultúránk, emberi mivoltunk szimbóluma.
http://www.szentkoronaradio.com/files/nemzetimuzeum.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése